Станишев: Необходим е диалог, Борисов се държи държавнически

loading...

Трябва да се мисли кое е добро за България. Диалогът е необходим, на основата на политически приоритети за страната. Когато говорим за стабилност, отговорността на големите партии е най-голяма.

Това заяви пред БГНЕС лидерът на европейските и български социалисти Сергей Станишев по повод на интервюто на Бойко Борисов за вестник "Преса". В него лидерът на ГЕРБ заявява: "Една държава, в която БСП и ДПС управляват, е разделена. Една държава, в която само ГЕРБ управлява, също е разделена. Аз си давам сметка за това".

"Имаме много различия с г-н Борисов и с партията ГЕРБ през всички последни години, но не мога да не се съглася с тази констатация в голяма степен. Това показва държавническо мислене", заяви Сергей Станишев.

Той припомни, че от 2009 наблюдаваме едно голямо разделение в обществото и хората са изморени. "Те са изморени от постоянната конфронтация между политическите сили и най-вече от безплодността на тази конфронтация в редица случаи. Очевидно е, че диалог е необходим", подчерта лидерът на БСП.

Според него най-важното за България в този момент е стабилността и да се изработи перспектива за държавата, икономиката и най-вече за хората.

"Всички виждат, че има много проблеми в редица области, като се започне от средата за бизнеса, мине се през държавния бюджет, социалната политика, здравеопазването, начинът на функциониране на администрацията. Навсякъде има проблеми, които са натрупани с години. Те трябва да се решават, водейки се най-вече от интереса на страната", каза Станишев и уточни, че това трябва да става с помощта на ясни политики.

Той отбеляза, че след европейските избори и в Европа има достатъчно ясно разбиране, че за нея е необходима стабилност и перспектива. "В момента предстоят разговори в Европейския съюз за функционирането на Европейския парламент, за бъдещата Комисия, така че България в някакъв смисъл се намира в подобна ситуация – как да се очертае бъдеще за следващия период. Тук няма място за високомерие, от който и да е политик или от самоцелен инат. Диалогът е необходим, на основата на политически приоритети за страната. Когато говорим за стабилност, отговорността на големите партии е най-голяма", подчерта Станишев.

"Трябва да се мисли кое е добро за България. Има два пътя за стабилизиране на ситуацията: 1. избори; 2. разговори в рамките на този парламент. Трети път не виждам в момента", каза той.

Станишев подчерта, че БСП винаги е готова за диалог. "Всички носим немалка отговорност за разделението и умората в страната", заяви той.

Според него диалогът е необходим при всички случаи независимо дали ще се отиде на предсрочни избори или не. "Ако погледнете през последните години, всяка година в България има избори, има тежки кампании, в които има най-вече политическа риторика и взаимни обвинения. Все по-малко съдържателна политика има в политиката. За съжаление", констатира Станишев. Това се е видяло и на европейските избори, които са една тежка поука за всички политици.

Станишев изброи и най-важните теми за държавата, които трябва да бъдат решени, за да има просперитет за българските граждани и нашата родина.

1. Как да заработи по-добре икономиката. Последната година бяха направени верни стъпки в тази посока и с разплащането към бизнеса, и с прекратяването на рекета, и с публичната инвестиционна програма в подкрепа на общините и регионите. Очертаха се месеци на много сериозен икономически растеж в сравнение с предходния период. "Стандарт енд Пуърс" намалиха кредитния рейтинг на България заради политическата нестабилност. Важното е да се мисли какви са инструментите за по-ускорено икономическо развитие. Растеж от 1,5% е крайно недостатъчен, за да може България да догонва развитите страни, а българите да живеят нормално. Най-големият въпрос е как да се направи политика, която да даде по-силни стимули за икономиката, за малкия бизнес, предприятията и как да се създават работни места. Това е въпросът на въпросите.

2. Състоянието на публичния сектор. Най-остра от много години е ситуацията в здравеопазването. Там се наливат все повече средства, но всички остават недоволни – недоволни се лекарите, недоволни са пациентите. В крайна сметка има едно голямо разхищаване на публичния ресурс, без да се постигне достатъчно добър резултат като качество. Здравеопазването е свързано с всички останали политики.

3. Образованието е ключово за икономическото развитие и перспективата на страната. Неговото подобряване е сред най-важните ни приоритети. Друг основен въпрос е качеството на човешкият капитал, който е най-големият капитал на България.

4. Качеството на публичните услуги и работата на администрацията. Тя е далеч от желаното от повечето българи. Тук трябва да се мисли за новите лицензионни режими, как да заработи по-бързо електронното управление и правителство.

"Има и други теми, по които трябва да се разговаря, за да бъде България по-силна в своите позиции и пред Европейския съюз, и пред САЩ и пред Русия", подчерта Станишев.

Той отбеляза и че по темата за газопровода "Южен поток" трябва да се търси национално съгласие, защото този проект е важен. Според него това се отнася и до другите големи инфраструктурни проекти, които биха могли да задвижат икономиката на страната.

"Едновременно с това трябва да се потърсят начини за привличане на чуждестранни инвестиции и да се създадат условия средствата, които са в България, да се задвижи икономиката. Виждате, че има много пари, които са вложени в банки, но те заради политическата несигурност, заради недостатъчно ясни правила не се задвижват в икономиката. Не се влагат", заяви лидерът на европейските и български социалисти Сергей Станишев. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби