Езикова или реална помощ за украинските българи

loading...

На фона на бързоразвиващите се събития в Украйна няколко европейски държави и САЩ вече предупредиха своите граждани да не предприемат пътувания до Кримския полуостров. Причината – очертаваща се нестабилност и опасност от насилие. Вероятно и българското Външно министерство ще предупреди желаещите да пътуват към Украйна тези дни, но до ранните часове на първи март това не се случило. Онова, което е факт, обаче,  е първото послание на външния министър Вигенин до новоназначения му украински колега Андрей Дещица.  В този протоколно учтив документ, след благопожеланията за успех на новото правителство и призив за запазване единството на страната, българският външен министър  припомня, че в Украйна живее интегрирана в тамошното общество многобройна българска диаспора  и изказва своята  „силна загриженост“. За какво, обаче? Не за сигурността и физическата безопасност на украинските българи и намиращите се в Украйна в тези размирни дни български граждани, а по повод отмененият от Върховната рада Закон за държавната езикова политика на страната. Защо? Защото това засягало етническата принадлежност на бесарабските българи от Арциз, Исмаил и Болград, където българският език досега бил приеман за регионален. По този този „черезвичаен“ повод г-н Вигенин  е провел незабавни разговори с украинския посланик в София и българския му колега в Киев и дори повече, поставил го е пред участниците в заседанието на Вишеградската група в Будапеща, където всички се съгласили, че това било „стъпка в грешна посока“ на новото управление в Киев, което предвид планината от други гигантски проблеми само определи себе си като „управление камикадзе“.          

Със сигурност проявата на езиковата загриженост на София е  стоплила за миг сърцата на близо 300-та хиляди живеещи в Украйна българи, но едва ли ги е успокоила, особено когато страната която обитават през тези дни е изправена пред непосредствена руска военна окупация. Не друг, а новият президент Олександър Турчинов обвини по телевизията Москва в „открита агресия срещу Украйна“ и призова руския президент Владимир Путин да изтегли войските си  от Крим.                     

Възниква въпросът в състояние ли е официална София да заеме категорична позиция по отношение действията на Москва в Украйна, или както обикновено ще демонстрира характерната си  „свръхпредпазливост“ когато става въпрос за Русия?  Развоят на събитията на Кримския полуостров показва, че в най-скоро време българското правителство ще трябва да решава не дали и кога, а по какъв начин ще помага на българите в Украйна, в случай че ситуацията там ескалира във военен конфликт. А въпросът „с какво“  София  би помогнала на българската диаспора там звучи крайно неудобно  -  мизерстващите български граждани знаят защо.

Автор: Георги Папакочев

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби