Баровците избират да живеят в Дъблин и Мадрид

loading...

Икономиката на Ирландия се подобрява и тъй като една добра новина никога не идва сама, страната е регистрирала през 2013 г., наред с Мадрид, най-голямото увеличение на продажбите на луксозни недвижими имоти.

Това показва изследване на компанията Найт Франк за пазарите на луксозни недвижими имоти в 14 европейски града – Париж, Женева, Монако, Лондон, Цюрих, Москва, Венеция, Рим, Мюнхен, Виена, Флоренция, Дъблин, Мадрид и Барселона, съобщава в. "Фигаро".

Тези градове привличат хората с най-високо нетно богатство, разполагащи с най-малко 30 милиона долара. Според Найт Франк над 15 000 богаташи ще живеят до 2023 г. в тези градове, където пазарът ще бъде подкрепен както от вътрешното търсене, така и от търсенето на чужденци, които искат да се сдобият с второ жилище. Във Венеция и Монако именно чужденците "правят пазара", отбелязва компанията.

Глобално погледнато след финансовата криза през 2008 г. качествените имоти са устояли по-добре от селските, изолирани жилища. Някои градове обаче е трябвало да се справят с рязък спад на цените – в Мадрид и Дъблин той е бил от порядъка на 50% спрямо най-добрите години. Поради това логично именно тези пазари регистрират най-висок скок и остават сред най-предпочитаните от богаташите.

Според изследването Париж също остава привлекателен от гледна точка на цената в сравнение с Лондон или Монако. От Найт Франк изчислили с какво жилище биха могли да се сдобият купувачите на цена от 1 милион евро в 14-те изследвани града. С тази сума те могат да се надяват да купят малко над 20 кв. м. в Монако, това е и цената на студио или жилище от 33 кв. м. в Лондон. За същите пари заможните клиенти могат да се сдобият с малко по-голямо жилище от 47 кв. м. в Женева, 56 кв. м. в Париж, 58 и 59 кв. м. в Цюрих и Москва. Ако искат повече пространство, те трябва да се насочат към Венеция (74 кв. м.), Рим (83 кв. м.) и Мюнхен (87 кв. м.). Хората, които се нуждаят от още повече жизнено пространство, могат да го намерят във Виена (95 кв. м.), Флоренция (111 кв. м.), Дъблин (143 кв. м.), Мадрид и Барселона (166 кв. м.). /БГНЕС

Париж / Франция

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби