Уникални каменни паметници разказват за римляните по българските земи

loading...

Уникални каменни паметници, датиращи между I и VI век след Христа, разказват за настаняването на римляните по тракийските земи, предаде репортер на БГНЕС.

Те произхождат от римските провинции Горна и Долна Мизия и представят архитектурата и надгробната пластика от епохата. "Спрели сме се на колекция от 3 различни по статут и развитие града – Улпия Ескус, Сердика и основаният от Траян Никополис ад Иструм", разказа пред БГНЕС Красимира Карадимитрова от Националния археологически музей.

Тя подчерта, че сред каменните паметници има надписи на дума, означаваща сграда с отопление, като това е единственият в цялата Римска империя. Част от реставрираните украси произхождат от един от 3-те храма на Юпитер, Юнона и Минерва в колонията Улпия Ескус.

Експозицията в Националния археологически музей показа и колони, използвани в Античността като пътни знаци, за да показват разстоянията между градовете. Почитателите на археологията могат да разгледат също така богато украсени надгробни плочи и олтари. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби