На отдих и шопинг в България

loading...

Ежедневният живот в България е два пъти по-евтин, отколкото в останалите страни-членки на Европейския съюз. Престоят в българските хотели, също както посещението в ресторант или кафе, ще ви струва само 47% от средното европейско ниво. Това превръща "страната на розите" в една от най-привлекателните за туристите не само в Европа.

Това се казва в обширен анализ на "Дойче Веле" по повод публикуваните статистически данни за цените в ЕС.

Но България не е само място за почивка, избирана от все по-голям брой европейци. Страната ни предлага и добри условия за покупката на коли и шопинг.

Европейският съюз за поредна година остава регион с големи ценови различия. Ако приемем средният за ЕС показател 100, тогава в скандинавските страни – Финландия, Швеция и Дания – нивото на цените е съответно 123, 130 и 140 процента. На обратния полюс е България, където потребителската кошница е 48%. Зад нас са Румъния и Полша, където тя е 57%.

Данните на Евростат могат да бъдат интерпретирани и в двете посоки. От една страна България остава страната с най-нисък стандарт, но както се казва чашата е само наполовина празна. Ако погледнем от друг ъгъл ниските цени са сериозно предимство, защото те позволяват на европейците да изберат българските курорти.

Макар и да имаме стратегически предимства България не трябва да изпуска от погледа си своите конкуренти от Южна Европа и най-вече съседните държави, ако иска да съхрани позициите си. Цените в Гърция и Кипър са съответно на нива 89% и 86% и са приблизително съпоставими, макар хотелите и ресторантите на "острова на Афродита" да излизат малко по-скъпо. Сериозни са предимствата на Турция, която е една от най-изгодните дестинации. Общото ниво на цените тук е 64%, като за хотели и храна трябва да плащате 78% от средното европейско ниво. Освен това в турските магазини можете да намерите най-евтиното облекло в Европа. Но затова пък битовата електроника и алкохолът струват почти, колкото в Европа. С едно изключение... България, където напитките са най-евтини. /БГНЕС

Берлин / Германия

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби