Ставаме ли европейската „Индия“

loading...

България е втора в Европа и пета в света в класацията на най-привлекателните аутсорсинг дестинации. Това е казал заместник-министърът Красин Димитров по време на форума
"Възможности и предизвикателства на секторите Business Process Outsourcing (BPO) и Shared Service Centers (SSC) в България".

Пред нашата страна се нареждат държавите Индия, Индонезия, Естония и Сингапур. Конкурентоспособност в световен мащаб по отношение на разходи и наличие на квалифицирана работна ръка, широколентов интернет и близост до основните пазари на Западна Европа са конкретните предимства на България по отношение на развитието на аутсорсинг сектора, е отчел Димитров.

В близките 10 години аутсорсингът има голям потенциал за развитие у нас. Съществува възможност за привличане на компании в аутсорсинга и в региони извън София. Тези фирми имат потенциала да предложат работа на относително по-нискоквалифицирани кадри с основно изискване да владеят чужди езици, а в България 73 процента от гимназистите изучават по два чужди езика, посочва заместник-министърът.

По неговите думи благоприятният данъчен режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нареждат сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции. Правителството полага усилия за възстановяване на темповете на преките чуждестранни инвестиции в България, е заявил зам.-министър Димитров.

През тази година бяха приети изменения в Закона за насърчаване на инвестициите, част от които са пряко свързани с насърчаването на ИТ и аутсорсинг дейностите. Разширено бе приложното поле на закона и бе въведен допълнителен критерий за заетост при определяне на праговете за инвестиции, клас "А" и клас "Б", с възможност за пропорционално намаляване на размера на инвестицията с увеличаване на генерираната заетост, припомнят от МИЕ.

Информационните технологии (ИТ) и аутсорсингът са сред водещите сектори за привличане на инвестиции у нас наред с електрониката, транспортното оборудване и машиностроенето, химическата промишленост, хранително-вкусовата промишленост и логистиката. Това са отрасли, които имат голям потенциал за развитие на експорта и заетостта, и за регионалното развитие на страната.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби