Врата към ада: Огнена яма в Туркменистан гори 40 години( СНИМКИ)

loading...

Природен феномен в Туркменистан хит в мрежата

„Спираща дъха. Веднага се сещаш за всичките си грехове и ти се иска да се помолиш“. Това казва за странния феномен в Туркменистан една туристка. Тя е дошла от столицата Ашхабад, за посети мястото, което всички наричат „Врата към ада“.

Голямата огнена яма вече 40 години гори и не спира. От време на време от нея се дочуват странни звуци, които туристи оприличават на писъци. Желаещите да посетят злокобното място са хиляди. И то се е превърнало в истинска атракция за местните туристи.

Митовете и легендите за това място са многобройни, но всъщност се касае за огромен огненбасейн, който е резултат от глупостта на съветските учени.

През 1971 година, те правят басейн тук, в търсене на природен газ. Оборудването обаче пропада в кратера и от тревога, че може да изтече отровен газ навън, те решават да запалят ямата. Резултатът: огнен басейн, който не спира да гори повече от 40 години и продължава да се разширява все повече и повече.

Наричат го „Врата към ада“

„Вратата към ада“ е една от най-големите атракции в Туркменистан и стотици хиляди ежегодно идват да я видят. Засега кратерът не е ограден, което дава възможност на туристите да стъпят на ръба на скалата и да видят ямата изключително отблизо, което е изключително опасно.

Дестинацията е на път да се превърне в световен феномен, а след 40 години, Туркменистан се надява да бъде включена и листата с чудесата на света. Дали това ще се случи не е ясно, но със сигурност необикновения феномен си заслужава да се види отблизо.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби