Капана с нов живот

loading...

Емблематичният квартал Капана в Пловдив - този бисер, скрит в сърцето на града, вече има свое лого, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

20 дизайнери от няколко страни участваха в конкурса, организиран в рамките на фестивала One Design Week, а победител стана Васил Илиев от София.

Пред очите на пловдивчани, привикнали към лабиринта от живописни улички, задръстени с коли, кварталът бавно, но упорито се променя и на път да се превърне в постоянен адрес на творческия заряд. През седмицата той беше населен с шарени и по вид, и по дух млади артисти от цялата страна, които го преобразяваха напук на монотонното ежедневие. Капанът вече крие изненади, а понеже е сериозна част от аргументите на Пловдив за Европейска столица на културата, промените не са само козметични.

Шест от малките улички вече са затворени за коли, павирани са и привличат пешеходци. На една от тях –ул. "Братя Пулиеви", е царството на децата. Млади хора създадоха комплекса "Инкубатор" и превърнаха уличката в творческа работилница за малки и големи. Хубавото на идеята е, че това ще се повтаря всяка събота и неделя.

Интересни идеи, споделени хрумвания, иновативност, провокация - всичко това променя Капана и повдига на ново ниво едновремешното му послание. Когато възниква през 18 век, кварталът е средище на занаятчии, неслучайно и улиците носят съсловни имена - "Абаджийска", "Железарска"… В центъра е бил прочутият Куршум хан, в който са отсядали търговци от цялата страна, а и извън нея.

Кварталът е имал своя неповторима атмосфера, която бавно се размива в годините, за да се превърне в претъпкан паркинг в центъра на града. Бавно, но неотменно артистичният дух отвоюва нови територии, а цялостната идея връща мястото му и в живота на пловдивчани, и в туристическите маршрути. /БГНЕС

Пловдив / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби