Мръсният въздух в Пекин плаши туристите

loading...

Броят на чуждестранните туристи, посещаващи Китай през 2013 г. е спаднал с 10% спрямо предходната година, сочи държавната агенция "Синхуа".

Властите обясняват този спад със замърсяването на въздуха, което добива колосални размери над големите градове. Китайската столица е приела миналата година около 4.5 млн. чужди туристи, сочи агенцията, позовавайки се на официалната статистика. Пекин, който е известен с емблематични исторически паметници като Забранения град, Великата китайска стена, през първото тримесечие на 2013 г. отбелязва и първия сериозен спад в посещаемостта на туристи от 2008 г. насам. Туристическата асоциация на Пекин обяснява спада с финансовата криза, конкуренцията на други големи азиатски градове и скъпия юан. Не по-малко влияние обаче има и смогът, който обгръща постоянно китайската столица и прави въздуха дразнещ и труден за дишане.

Предприетите мерки от властите като затваряне на заводи и ограничения в продажбата на автомобили, не са достатъчни, сочат експерти. Концентрацията на микрочастици във въздуха, които са особено вредни за организма, през миналата година достигна пик от 40 пъти по-високи от допустимите нива, определени от Световната здравна организация. Мерките, които властите вземат, за да поощрят туристите - като възможността за пребиваване в града 72 часа без виза, също не дават очакваните резултати. /АФП

Пекин / Китай

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби