Люлка на шампиони! Футболният Магьосник Димитър Якимов - Митата, един гениален състезател от ЦСКА без аналог

редактор: Bradva.bg

Серия публикаци послучай 70 години ЦСКА - 5 та част

Футболният Магъосник – Димитър Якимов (Митата)

„Хората по природа са устроени и обичат да играят игри. Но те играят игри не само да се забавляват, но и главно да подлагат себе си на тест. Хората така изпитват себе си. А да играеш дадена игра не става въпрос за кеф, а за нещо сериозно. При това на всяко едно игрово ниво.

Съвсем не е случайно, че футболът е една от най-популярните спортни игри. Като игра той е най-близо по своите характеристики до реалния живот. Темата за играта ме занимава много отдавна, още от лятото на 1971 година, когато дебютирах в първия мач от републиканското първенство с червената фланелка на ЦСКА. И попадайкки на зеления терен на препълнения стадион Народна Армия, между състезатели като Д. Якимов, П.Жеков, Б. Колев, Д. Пенев, Зафиров, Никодимов, Филипов, Гаганелов и Цв. Атанасов, преживявах един реален сън. Веднага усетих, че съм в сърцето на един тим, който владее на най-високо международно ниво, всички знания, изискваниия и технически тънкости и прийоми за определяне на правилата, структурата, тактиката и стратегията на качествената футболна игра. Футболистите от този първокласен тим бяха разбрали, че единственото нещо по-важно от това да печелиш играта , е това да умееш да я правиш, поддържаш и да я управляваш.

С какво тимът на ЦСКА превъзхожда всеки друг отбор и защо Петър Жеков не е просто играч, а ФУТБОЛНО ЯВЛЕНИЕ

Така имах уникалния шанс не само да тренирам, но и да играя в много непосредствена близост, до моя футболен кумир от периода на 60-те години – Митата Якимов. Известно е, че има безброй технични футболисти , като се започне от махленските и второразрядните отбори, но единици са тези, които успяват да реализират своята перфектна техника и сръчности в условията на истинската игра, или в големите локални или международни дербита. Натискът от време, противоборства, разход на мощна енергия, постоянната промяна на пространствата, темпото на играта, изсикването за бързо мислене и вземане на решения и всичко това в симултанен режим, пoставя личните сръчности на постоянно голямо изпитание. И точно в условията на тези фактори, Митата Якимов бе една ненадмината футболна личност. С невероятна техника с двата крака, с голяма крачка, прехвърлящ безпроблемно центъра на тежеста си, гъвкав  като тръстика и жилав като фиброкабел от новия век, винаги с високо вдигната глава и настроени радари, с перфектна пасова култура, най-добрият дриблъор за времето си в Европа, той бидейки в спортна форма, имаше статута на „Играч-Отбор“. Никога не съм срещал след него футболист, който така умело да знае да се движи с топка в крака в предмостието на наказателното поле на противника, да увлича по трима защитници около себе си и да освобождава най-важните вакуумни пространства за съотборниците си.

ПОКЛОН! Не си от ЦСКА ако не харесаш! Гацо Панайотов - виртуозът, красавецът и вечната емблема на армейците (ТОП АНАЛИЗ)

Митата бе уникален футболист. Той имаше едно страхотно излъчване към абсолютно всички свои колеги. Това  съм го усетил и всички в съблекалнята на ЦСКА, абсолютно всички, тайно го обожаваха и го боготвореха. Той носеше една по-различна аура на талант от всички останали в отбора. Митата притежаваше способноста да генерира доверие, на него всички вярваха, че той и сам би могъл да влияе качествено на играта, да управлява нейния ход и завършек. Той умееше да държи нервите си под контрол, да осъществява заблуждаващи ходове и маневри, да отвлича внииманието на противника,  да блъфира. Якимов бе много смела личност, със специфичен твърд характер и бе един от хората, който много е допринесъл, в редиците на ЦСКА да не вирее чувството за страх.  Чел съм по психология, че има 83 вида страх. Но в ЦСКА страх нямаше, нямаше и колебание.

Защо грандът ЦСКА засенчва всеки друг отбор и как именно Димитър Пенев ни класира на финал на световно (ТОП АНАЛИЗ)

Митата бе може би първият, който напускаше съблекалнята след тренировка. Винаги елегантен, с костюм и вратовръзка и лъснати кожени ботушки. Имаше страхотно чувство за хумор, но бе много въздържан към колегите си. Аз прекарах две незабравими футболни първенства с него и имах шансовете да провеждам интересни разговори с него в провинцията или зад граница. Той водеше собствен живот, извън футболния стадион и до някъде бе възприеман и като единак. Правеше ми силно впечатление, че той бидейки суперзвезда, никога не отделяше време да си прави ПИАР или да завързва контакти или дори да води разговори с началници от различни нива. Митата бе отдаден изцяло на магията футбол на зеления терен, и щом вземеше душ след състезание или тренировка, той изчезваше в свой личен свят. И тогава аз го разбирах отлично.

Големите звезди на ЦСКА. Доктор Стефан Божков завинаги живее в сърцата на Армейците, следата му е вечна

Станах свидетел, как великия Якимов, когато стана голмайстор на България, в едно отлично физическо състояние и форма, в продължение на три полусезона, лека полека и организирано, бе изваден от отбора и изпратен преждевременно в пенсия. Зная твърде много защо и как стана това, но го запазвам за себе си. Зная и, че той много тежко прие тази раздяла със своя клуб, която съм сигурен е оставила трайна рана в неговата изключително добра душа. Аз страдах тогава за него, седейки точно срещу него в нашата съблекалня. Всеки ден, когато в годините след 1973, си завързвах на възел моята вратовръзка, аз си спомнях и мислех за великия Якимов. Защото освен на много футболни неща, той лично ме научи как да си правя симетричен възел на вратовръзката. Използвам неговата формула за това до днес. При него всички действия бяха синхронизирани, симетрични и хармонични. Не случайно го наричаха магъосника. И от първа ръка зная, че Митата Якимов бе любимеца на другия „футболен великан“  -  Гацо Панайотов ! Защо ли пък той? Или , нима? Странно, че и двамата Мегафутболисти, и двамата, които правеха ключовото качество в конструиране на играта, в солта на играта в този велик тим, си отидоха някак си , не както им се полага. Оставам го без коментар. И ако Гацо, като конструктор на отбора бе щастливо заменен с магъосника Якимов, то за най-голямо съжаление, Митата бе изваден, без да се намери негов равностоен заместник. А той бе може би и незаменим и просто една световна класа!

ЦСКА ЗАВИНАГИ! Виж тайната за успех на великия армейски отбор в годините на епогея му. Да си спомним и да се учим!

Днес в Китай, държавата хвърля голям ресурс да открива и развива до върха, малки частни фирми, притежавани от таланти. Примери има много. Един от тях е случаят с малката частна фирма, създадена от суперинженери през 2002 година – China Transinfo. През 2015 тази фирма е вече сред шампионите в Китай, партнъор на концерна HUAWEI и един от основните играчи в голямата игра на Китай да се превърне в интернетна глобална сила. Точно така като тази китайска фирма,  легендарният Димитър Якимов, само на 18 години, с един подскок попада през 1960 година в тима на ЦСКА и националния отбор на България. За да представя националната фланелка по целия свят, на световни първенства и евротурнири, да спечели 7 шампионски титли и да предлага уникално качествена игра на всички тези стадиони.  Това бе не само качествена, но и много атрактивна и красива игра, една игра имаща много общо с голямото изкуство!“

Откъси от книгата на майстора на спорта Борислав Сретков, „ Защо и Как Китай“ , 2018

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби