ЦСКА ЗАВИНАГИ! Виж тайната за успех на великия армейски отбор в годините на епогея му. Да си спомним и да се учим!

снимка: cska.bg

редакция: bradva.bg

Моменти от  славната история на ЦСКА  

Защо ЦСКА бе известен като „Бранд“ във футболния свят ? И Защо побеждаваше и най-силните отбори в света?

„Повечето хора обичащи футбола и клуба не знаят, а може би и не са чували, че в периода 1950 – 1983, част от един период на двуполюсен свят и на Студена война, футболната общност  в Западна Европа и Южна Америка, където винаги се е играл много силен футбол,  познаваше и високо ценеше само няколко отбора, които идваха от Социалистическия свят и притежаваха имиджа на висококласни и дори статута на „Бранд“. И това бяха ЦСКА-София, „Партизан“, Белград, „ Дукла“ , Прага и на по-късен етап и „Динамо“, Киев. Тези топ тимове бяха извоювали своето признание и популярност не по пътя на скъпата реклама и Пиар, такава не съществуваше за тях, а единствено с качествена, интелигентна игра, силни победи и най-важното – постоянство и трайност на успеха.

Имал съм невероятния шанс да участвам в 15 мача на ЦСКА срещу най-силните отбори в европейските турнири през 70-те години. В този велик клуб имаше едно специфично ниво на мислене и съзтезателите правилно си бяха отговорили на ключовия въпрос: Аз как играя играта и какво означава „да спечелиш“? И разбираха, че това е достигането на  Максимума на своя Потенциал в хода на играта, която са си избрали. Всички в тима точно знаеха Кой с Какво допринася и Как прави това. Играчите в този велик отбор бяха и големи стратези и много добре виждаха и използваха разкриващите им се възможности и шансове. Те знаеха, че в един футболен мач, в крайна сметка решаващите са два или три мига. И използването ефективно на тези няколко мига оправдава големия разход на енергия, навъртян километраж, тежките единоборства, многото подавания. Футболистите в ЦСКА отлично владееха ритъма в играта и умееха не само да използват грешките на противника, но знаеха и как да го заставят да допуска такива.

Люлка на шампиони! Футболният Магьосник Димитър Якимов - Митата, един гениален състезател от ЦСКА без аналог

Най-важното нещо, което трябва да се познава, съгласно теорията за успешното водене на която и да е игра , е детайлното познаване на нейните ПРАВИЛА. Правилата регулират играта и създават ред и стабилност. Моите съотборниици познаваха всички написани и неписани правила за футболната игра. Но имаше и такива сред лидерите, които владееха непредвидимите правила. А те са пряко свързани с рисковете. Но за да владееш езика на риска трябва да познаваш и правилата на природата. И често споменавам, че футболът е игра за време. Маркс пише, че икономиката е икономика на времето. Но времето е пряко свързано и с важния фактор НАСТРОЕНИЕ. Без нужното настроение не би могло да се проведе и една сватба, а камо ли голям международен мач или се извади нов технологичен продукт от една лаборатория. Състезателите в ЦСКА умееха да управляват кривата на настроението в хода на играта и това бе едно силно, допълнителноо конкурентно предимство на отбора.

Представително допитване сред ведущи мениджъри в големия бизнес показва, че най-важната способност за водене на Бизнес-Играта е ГЪВКАВОСТТА. А това е способноста да можеш да приспособиш своето поведение в съответствие с преобладавашите обстоятелства и останалите играчи така, че да постигнеш възможно най-високата цел. Точно така е и в шампионския футбол. Но и в бизнеса и във футбола , играчите трябва да са много добри комуникатори. Футболистите в ЦСКА владееха всички форми на комуникация на терена и то по една традиция още от създаването на Клуба. Този репертоар на отбора включваше един перфектен набор от явни и тайни знаци. Но моите колеги в отбора бяха и невероятни ентусиасти, хора с невероятен армейски , отборен дух, с една базисна нагласа да са винаги в услуга на околните, включително публиката и да дават абсолютно всичко от себе си. Това бяха действително едни много динамични мъже. А теорията на маркетинга подчертава, че червеният цвят е цветът на динамичните мъже.

ПОКЛОН! Не си от ЦСКА ако не харесаш! Гацо Панайотов - виртуозът, красавецът и вечната емблема на армейците (ТОП АНАЛИЗ)

Всички учебници по бизнес твърдят, че Знанието е сила. Аз твърдя, че и във футболната игра Знанието е решаващо за върховите, шампионски и международни успехи и е мощна сила!

Хубав пример за всичко казано по-горе, а и в предишните пет материала за историята на ЦСКА е големият двубой от 1973 година, когато в два мача детронирахме Световния и Европейски клубен Шампион , АЯКС от Амстердам. Мнозина бяха свидетели и помнят знаменитата победа над непобедимия тогава холандски шампион, който в продължение на 3-4 години мачкаше под своя „валяк“ на динамичен и тотален футбол всички отбори по света. Но хората не можаха да разберат, че основите за крайния ни успех срещу АЯКС, бяха наляти и заложени още в първия двубой на стадиона в Амстердам. Там ние се изправихме срещу клубния шампион на Европа, с  9 национали в редиците му, пред една екзалтирана стопроцентова домакинска публика и препълнен стадион. Никога няма да забравя неспирния концерт на холандските зрители, които неспирно скандираха, пеейки А Я К С.... и се получаваше едно странно наслагване на тоновете, които се стелеха на вълни между трибуните зад  двете футболни врати. Зад нашата врата чувах „А... Я“, а едновременно от противниковата врата звучеше „К... С“. Но винаги съм казвал: дай на армейските футболисти такива мачове и изпитания за да разбереш колко голям потенциал е акумулиран на стадион“ Народна Армия“.

Големите звезди на ЦСКА. Доктор Стефан Божков завинаги живее в сърцата на Армейците, следата му е вечна

За да се усетят колосалните ментални, емоционални, физически и творчески сили, които се разходват в едно такова елитно съзтезание е много важно да се събуеш по къси гащета, да поработиш на зеления терен, понякога и 120 минути, с пулс над 180 удара в минута, много често в режим на безкислородно дишане, в една изключително динамична среда от супернаситени пространства, където играта се води букквално на три етажа, особено в наказателните полета. Където на високи скорости, при безмилостни единоборства и много сложни постоянно променящи се конфигурации от играчи, се води една безмилостна борба за всеки квадратен и кубически метър пространство. И когато през второто полувреме, холандски нападател при ненужна атака счупи ръката на нашия вратар , Стоян Йорданов, спортист с високо чувство за отговорност и армейска чест, играта ни в защита светкавично трябваше да се преустрои, получавайки вратар, който   буквално скача от пейката на резервите върху голлинията между гредите. Контузеният ни вратар лежа поне 15 минути зад нашата врата, където получаваше първа медицинска помощ от нашия отборен лекар , д-р Митко Гевренов (един отличен специалист, високоерудирана личност, обичащ професията си и всеки един играч в отбора) и „доцент“  Запрянов- най-добрият психолог-мотиватор сред нас от онова време и отличен, искрен мой приятел. Това бяха минути на голямо изпитание, минути, в които холандците хвърлиха максимални сили и се опитваха ако е възможно да вкарат цялата ни защитна формация заедно с топката в нашата врата. Чрез тотален, неописуем натиск постигнаха една минимална победа от 1:0, която се оказа недостатъчна за реванша в София, където ги елиминирахме  пред щастливата българска публика.

С какво тимът на ЦСКА превъзхожда всеки друг отбор и защо Петър Жеков не е просто играч, а ФУТБОЛНО ЯВЛЕНИЕ

Д-р Гевренов, който бе много близък мой приятел, сподели с мен на следващия ден, по време на разходка край каналите в Амстердам:“Знаеш ли, коленичих на тревата на 2 метра от нашата страничната греда и превързвах Стоян, докато го натоварим в линейката и бях шашнат от скоростите, темпото, полетите на тела във въздуха, потта, която се излива. Какви хора сте вие, откъде извадихте тази сила и мощ, толкова години съм във футбола, но такива размери и сила на двубой между елитни футболисти не съм допускал, че има. Това е невъзможно да бъде почувствано от резервната скамейка, а за пейките по трибуните да не говорим!  Аз попаднах долу между вас в един водовъртеж, който ме завъртя , смая и никога няма да забравя.“ Не са го забравили и холандските футболисти и тяхната 70-хилядна публика. Аз също никога няма да го забравя и никога няма да забравя искрените впечатления на един възлов член от футболния колектив на ЦСКА, за реалната, конкурентна , игрова обстановка, наблюдавана на живо, на два метра от голлинията и зеления терен до наказателното поле, където се води голяма борба, на европейско ниво, между истински футболни майстори и шампиони.

Защо грандът ЦСКА засенчва всеки друг отбор и как именно Димитър Пенев ни класира на финал на световно (ТОП АНАЛИЗ)

И още нещо от спомените ми за този прекрасен цесекар , специалист и човек. След победата ни в София над италианския шампион Ювентус през 1975, той ми сподели:“Знаеш ли какво, днес преди започване на срещата се премерих в съблекалнята на кантара и повторно след приключването и. Свалил съм от вълнение и напрежение , седейки на пейката, цели три килограма от собственото ми тегло!“. Това е малка част от истината за футболните състезания, които се водят на най-високо ниво.

За съжаление съм срещал и хора, които не са се събличали по спортен екип, а с лекота дават оценки, нека бъда конкретен – по международните успешни изяви или шампионски титли на футболния клуб ЦСКА в неговата невероятно богата история от социалистическото ни минало. В това време не се играеше за пари, нито имаше футболни залагания на едро, нито играчите се препродаваха като стока от клуб в клуб, което да се превърне не в мъжки спорт и красива игра,  а в един поминък и донякъде и в чист бизнес. Но всичко с времето си. Днес живеем в епохата на Глобализацията...“

Откъси от книгата на майстора на спорта от ЦСКА Борислав Сретков,  „Защо и Как Китай“ , 2018

Ексклузивно за bradva.bg

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби