Внимание! 5 симптома за рак на езика

Рак на езика - да, съществува и такава форма на ракова болест.

Изследванията сочат, че се появява предимно при мъжете. 

Най-често се среща при хора, които прекаляват с алкохола и цигарите. 

Днес ще ви кажем 5 симптома, които могат да ви подскажат, че имате рак на езика. Каквото и да правите, първо обаче е задължително да се консултирате със специалист! 

1. Язви в езика

Появата на язви в езика, които не могат да бъдат елиминирани с помощта на обикновени лечебни средства, е един от първите симптоми за този вид рак.

За да се разграничат язви, които могат да означават рак на езика от афтозен стоматит (свързан с херпес), е важно да се обърне внимание на нивото на болката и нейната продължителност.

2. Болка

Болката, причинена от тази форма на рак се усеща не само в областта на езика. Болката може да излъчва в цялата устна кухина и фаринкса. Тази болка може да възникне при пиене и дъвчене на храна.

3. Появата на плака или петна на езика

Тези петна могат да бъдат друг признак на рак на езика. Цветът им обикновено е бял (леукоплакия) или червен (еритроплакия) и те не преминават седмици наред.
Ако откриете такива петна на езика, важно е да се консултирате с лекар и да разберете причината за това. Може би в такава ситуация ще се направи биопсия за установяване на точна диагноза.

4. Неприятна миризма от устата

Тези симптоми обикновено се допълват от лош дъх. Четкането на езика с четка за зъби дава само временно действие. Неприятната миризма се връща.

5. Кървене на езика

Кървенето в областта на езика често заблуждава за кървене на венците или рани. Много важно е точното определяне на източника на кървене./Zdrave.to

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби