Мъдри думи от Светите Отци на Православието

 

„Няма по-лош грях и нищо не е по-ужасно и вредно за  духа от  унинието"
Св.  Серафим Саровски

"Душата е като желязото – ако в небрежност бъде изоставяно, ръждясва."
Преп.авва Исаия

„Огледай обкръжаващите те и знай, че началниците имат власт само над тялото, а не над душата, и винаги помни това в мислите си… Бог е създал душата свободна и самовластна и тя е свободна да постъпи така, както иска – добре или лошо“.
св. Антоний

„Осъди самото дело, а извършващия го, не осъждай”
Св.  Серафим Саровски

"Пребивавайте в любов Божия, от нея се учете, чрез нея дишайте: Бог е любов и който пребивава в любовта, в Бога е и Бог е в него. И в скръбен живот е сладко да се живее с Божията любов." 
Стареца Паисий 

"Отворена е вратата за каещите се и няма такова време, в което Милосърдният да не се вслушва към тях. Той винаги накланя слуха Си, за да ни даде лекарството на опрощение на греховете. Ето, Господи, потънахме в море от злини и наближава съдът на който не ще има щедрости. Дарувай ни, Господи, да станем бодри в молитва, та по молението ни да се отвори Твоята врата."
Св. Ефрем Сирин

"Ако искаш Бог да те чуе, когато се молиш, завърти копчето си на смирение и там ще Го "хванеш", защото Бог винаги работи на тази честота. Тогава изпросвай смирено Неговата милост."
Стареца Паисий 

Помни, че човекът е велико мило същество за Бога, но това велико създание след падането в грях е немощно създание, подхърлено на хиляди слабости: обичай го, почитай го, но и съвместно понасяй неговите немощи, слабости, страсти, постъпки. "Възлюби ближния си" - грешник грешника - "като себе си". "Немощите на немощните носи и така ще изпълниш закона Христов" Велики са тези слова: размисли за тях по-дълбоко. Те значат същото, което думите на Господнята молитва: "ние прощаваме на нашите длъжници".
Св. Йоан Кронщадски

„За всичко благодаря на Бога! Тези думи нанасят смъртоносна рана на дявола и във всяка беда доставят на изреклите го най-силното средство за ободрение и утешение. Не преставайте никога да го произнасяте и научете и другите да го правят” 
Свети Йоан Златоуст

„Както не трябва да се избягва медицината, така е и нецелесъобразно да полагаме на нея цялата си надежда. Но както се ползваме от опита на земеделието, а за плодовете молим Бога, така и отивайки при лекаря, не преставаме да се уповаваме на Господа”
Св. Серафим Саровски

„Който безстрастно говори за греха на брата си, той го прави по две причини: или за да го поправи или за да послужи за наставление на друг. Ако говори на съгрешилия или на друг без такава цел, то го прави за оскърбление или за да се хареса на другия. Такъв Бог ще го изостави и непременно ще падне сам в същото или друго прегрешение и тогава бидейки изобличен и укорен от другите, ще се посрами.” 
Свети Максим Изповедник

„Така както съгрешилия против вас, така и вие сте длъжни да бързате да се примирите с него, защото така ще ви се простят много грехове”.
Свети Йоан Златоуст

„Доколкото зависи от теб, не давай повод на никого за вражда и раздразнение. Ако видиш, че някой нарушава благочестието, никога не предпочитай съгласие с него за сметка на истината, дръж се мъжествено за истината, даже до смърт, но и в този случай не враждувай с душата си, остани в доброто си разположение и се противи само на постъпката”.
Свети Йоан Златоуст

Който кове парче желязо, обмисля от началото какво иска да направи от него - коса, нож или брадва. Така ние сме длъжни да мислим към каква добродетел се стремим, за да не се трудим напразно“
св. Антоний
 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби