Меркел си отива, но кой ще оглави най-мощната икономика в Европа!? ТОП АНАЛИЗ САМО В "БРАДВА"

loading...

Фрау Меркел си отива постепенно в пенсия, но коя кандидатура издигат „големите пари” да я наследи? Запомнете името Фридрих Мерц ! И кой е невидимият финансов гигант в Германия?

Германия все още е най-добре функциониращата икономика не само в Европа, а може би и в света.

Това е единствената икономика сред 24 страни-члeнки на ОИСР, която след 1995 година, в условията на неолиберална глобализация в света, не се деиндустриализира.

Класирана е за 2017 година на първо място като иновативна икономика, световен рекордьор е по износ, по събиране на данъци, водеща е все още в отрасли като автомобилостроенето, машиностроенето, химията, има един много приличен, работещ социален модел. За съжаление Германия все още не би могло да се каже, че е напълно свободна страна.

На Германия и е отредено място и определена роля в Западното икономическо домино и тя, както и цяла Западна Европа все още са силно зависими от банковата и финансовата система, изградена от САЩ, американската хегемония в новите технологии и системата на НАТО, която 70% се финансира и управлява от Вашингтон. Резултатът е, че за разлика от един Китай, цяла Западна Европа, проспа последната научно-техническа революция  и сега е в лапите на глобални технологични концерни като Google, Facebook, Amazon и други.

И като добавим, че в началото на този век, американският финансов капитал успя безпроблемно да зарази всички западноевропейски банки с токсични финансови инструменти, носещи единствено опакован дълг, десет години след голямата финансова криза от 2008, Европейската Централна Банка, ЕЦБ, спасява държави и банки.

Самата Германия бе превърната в основен  кредитен донор на Европейския съюз. Германия има средно с  40% по висока производителност на единица продукт от повечето страни в Европейския съюз. Най-големите спестявания в Европа притежава в кеш, акции, облигации , разбира се германското население. Преди 4 години съвкупната сума на тези спестявания, надхвърляше 6 000 милиарда евро. Важно е да се знае, че освен това германците притежават над 104 милиона застрахователни полици „Живот”. Тези пари естествено са апетитна хапка за всяка една банка, застрахователно дружество или фонд за управление на средства. Защото това е ресурс, който когато попадне по сметките на един частен фонд за управление на богатство, той започва да го инвестира, където прецени по света  срещу прилични такси за управление и задължително участие в печалбата с чуждите пари от минимум 25%. Или започва да си прави световен бизнес и да си свирка в добро настроение. Но за това, малко по-късно.

Ангела Меркел обяви вчера едно свое умно и  премислено решение, че през декември няма да кандидатства за шеф на християндемократичната партия, която тя управлява, наследявайки Хелмут Кол, 18 години. В последните години тя понесе много атаки, но стоически удържа поста, който никак не е лек.

Дори днес в пресата текат коментари на важни хора, че независимо, че тя е преминала своя властови зенит, тя все още е най-влиятелният и мощен държавен лидер в Европа. Когато през 2008 година светът бе залян от невероятна, естествено планирана, финансова криза, в която само в САЩ изгоряха 15 000 милиарда $, Меркел знаеше, че ако в Германия се стигне до атака на влоговете в банките( по подобие на българската КТБ), то германските банки биха били в състояние да изплатят на всеки един свой вложител само по 1 000 евро, след което започва тъй наречената „банкова ваканция”. Но тя отлично знае, че причините за финансовата криза не бяха отстранени и старата игра продължи на нов глас и днес де факто кризата е доста по-дълбока, страшна и неразрешима.

На финансовите играчи бяха раздадени милиарди при нулев лихвен процент, те укрепиха своите баланси, поеха си въздух и много от тях засилиха влиянието си и сега идва една есен, когато трябва да се „броят пилците”. И нещата са меко казани, олеле малеле! 

Само в Европейския съюз банките имат на хартия над 33 000 милиарда евро банково число, което е 4 пъти повече от реалната икономическа база. Защото международния финансов капитал засили своята здрава хватка около почти всички държави на планетата. Развиващите се страни имат един съвкупен дълг в долари, който е над 9 000 милиарда, а лихвите в долари нараснаха, неслучайно разбира се. Освен това тенденцията към преместването на големите пари в частни ръце и финансовото олекване на държавите продължава.

Меркел е физик, с висок коефициент на интелигентност, нейният съпруг е изтъкнат учен по микробиология и влиза в топ 20 в света по неговата специалност. От нейното изказване вчера разбираме, че тя би изкарала мандата си на канцлер още три години и никога повече няма да участва в политиката. Тя може би допуска, че с едни извънредни избори, нейното канцлерство ще приключи и по-рано. Всичко зависи от това как и кога ще се разгърне поредната финансова криза. А тя чука на вратата.

Още когато от септември миналата година, Берлин бе оставен за 6 месеца без нов американски посланик, стана ясно, че германската канцлерка, няма вече як гръб. Именно през този период, на частно посещение в Берлин пристигна пенсионираният президент Обама, за да заяви, че тя е била най-близката му приятелка от всички западни ръководители. В едно интервю на демократа Бил Клинтън от 2013 година, той сподели, че консервативният канцлер на Германия от 90-те години, Х. Кол,  е бил неговият най-добър и желан събеседник, и по телефона и той изключително много го уважавал. Или нещата се повтарят. А Герхард Шрьодер, макар и назоваван за канцлер на германските концерни, не се разбра с Буш и Вашингтон и му помогнаха да си отиде. Той обаче, веднага потърси защита в Москва и сега е голям бизнесмен по трасетата на руския нефт и газ.

Вчера ветеранът на християндемократите и председател на Бундестага, Шойбле, заяви по повод бъдещето в ръководството на ХДС, използвайки интересен цитат на Марк Твен: „ Предсказанията са трудно нещо, особено по отношение на бъдещето.” Разбирай, че живеем в хаос и всичко е възможно? В тази партия, както във всички партии по света има вътрешна криза и по типични причини и тя губи своята избирателна база. Защото на хората по света им е писнало от партии. Подготвящите се от две години да наследят Меркел в партията,  Йенс Шпан и Аннегрет Каренбауер са относително млади хора с възможности и компетентност, но вчера получиха една силна и непредсказуема конкуренция. От „храстите” изскочи Фридрих Мерц и обяви, че на партийния конгрес в Хамбург преди Коледа, ще се кандидатира за председател на партията.

Този адвокат, бизнесмен от голям формат и политик е една много сериозна кандидатура. Роден е на 11.11.1955 и е учил право в Бонския университет. Той е католик и е бил като такъв активист още като студент. Има семейство и три деца. От 1992 е в Бундестага, бил е в Европейския парламент, през 2002, Меркел го измества от шефското място на парламентарната фракция и го прави заместник. Когато тя стана канцлер, Мерц бе един от големите нейни опоненти и остана неин критик почти до днес. Той е много подготвен по финансовите и икономически въпроси и има много сериозни връзки и подкрепа в средите на германския бизнес. За да допълним разделението между двамата, отбелязваме, че Меркел е дъщеря на протестантски пастор, изпратен през 1953 година от Хамбург, Западна Германия, или американската зона на влияние, да работи за църквата в ГДР.

Или Меркел я броят и до днес в Германия за източногерманка, но един по-задълбочен анализ на произхода и, директно намеква и за един по-интернационален тил и бекграунд? Когато я избраха за канцлер, следва да допуснем, че някой я е предложил и развивал за поста, освен Хелмут Кол. Тя имаше тогава много силна поддръжка сред феминисткото движение, евангелистката църква, основните медии и НАТО. Тя положи и много големи усилия за спасяване на Европейския съюз, защото е сред хората, които разбират, че една Германия, останала сама като държава, няма никакви шансове да оцелее в световния глобален „панаир”, където предстоят промени на цялата парадигма. Меркел ежегодно полагаше лични усилия да развива добри, търговски и производствени връзки с възхождащия Китай. Естествено тя никога не е работела от свое име и за своя сметка. За това и с лекота ще отиде в пенсия, която по наше мнение очаква с нетърпение, за да отделя повече време на музиката, книгите, туризма и евентуално за продължителни престои в Южен Тирол, Италия, където всяка година прекарваше по 12 дни отпуск.

Но да се върнем на Фридрих Мерц. 2009 година той напуска политиката и навлиза с невероятна скорост и усет в бизнеса. Списъкът с банките, фирмите и фондовете, където той по правило заема постове в Надзорните съвети( на български това би звучало ...високоплатен надзирател) е много дълъг. Започва като член на надзорния съвет на банка HSBC Trinkhaus&Burkhardt през 2010. В следващите години е бил член на надзорните съвети на големи концерни като AXA AG, IVG Immobilien и Deutsche Boerse (Германската Борса), Commerzbank. Днес е председател на надзорния съвет на Аерогара Кьолн-Бон, на WEPA Industrie-Holding и най-интересното на филиала в Германия на американския инвестиционен  фонд Black Rock! Тук вече опираме до нещо много специално и “дебело”!

Black Rock е най-големият фонд за управление на богатство в света. Той разбира се е в Американски ръце и е напълно частна институция. През миналата година този огромен частен фонд е управлявал 6 400 милиарда $ на инвеститори от цял свят. Това е брутния продукт на Германия за две години! В тях са включени институционни инвеститори и много от най-богатите лица в Америка и по света. Само в Европа, Близкия, Изток и Африка ( кой ли пък редови жител на Африка е чувал, че съществува такъв фонд?) управлява  по приблизителни данни един обем от 1 800 милиарда долара - колкото брутния продукт на Русия и Турция взети заедно. Най-големият пазар на Black Rock в Европа е разбира се старата роднина и майка може би на САЩ – Англия. Официалните данни показват един портфейл от над 360 милиарда само инвестиции на публичните фондове от Англия. Но Black Rock е само най-големия измежду други такива “ Менажери на пари – Wealth management”, като Natixis, Schroder, Threadniddle, Carmigniac, J.P.Morgan, Тempelton, Fidelity, Amundi, и много други. Правят впечатление техните екзотични имена, но в хода на цъфтеж на неолибералния капиталов поход по света, всички те оперират в обсега на трилионните обеми.

Black Rock e наричан от германски експерти „Невидимия Гигант”. Невидим е защото по данни на германската борса, този фонд не подава никаква информация за дейността си в Германия. Смята се, че само с немски институционални инвеститори, Black Rock управлява над 200 милиарда евро. Колко биха били физическите инвеститори е загадка.

И най-интересното е, че Black Rock е известен като номер едно в предлагането на  Индекс-Фондове ( фондове привързани към движението на пазара на различни индекси, което също е част от голяма финансова екзотика), но това в съчетание с предлагането на своите клиенти на своя собствена система за управление на рисковете ( защото рисковете наистина са непредсказуеми, когато се залага на индекси), която също носи екзотичното название Aladin.

Или едновременно се предлагат рискови инвестиционни инструменти и успоредно с това се продава система за управление на риска. Пита се кой е писал софтуера за управляване на тези рискове. Това е нещо като обслужване на асансьор, който се движи с алгоритми постоянно нагоре и надолу. Но темата е дълга, в този ред на мисли би могло да затънем в дебрите на голяма финансова екзотика. Но бидейки гигант, Black Rock си има като всеки богаташ и скатани под дюшека свои инвестиции в безброй сигурни , мощни компании.

Само два примера за такива делови участия на този фонд са достатъчни: това са водещите американски концерни от военнопромишления комплекс Northrop Grumman и Lockheed Martin, и двата в областта на самолетостроенето и ракетостроенето. Което преведено на европейски език означава и НАТО. А фондът Black Rock , за разлика от европейците, не е подценил и интернет и разполага със силна онлайн платформа за управление на пари. Негов партньор в САЩ например е високотехнологичния онлайн мениджър на пари, също с едно екзотично име, Future-adviser (Съветник за Бъдещето). Като пишем тези редове се сещаме, как през 1960 година Никита Хрушчов ни обещаваше, че през 1980-те години ще живеем в комунизма и от всякъде ще потекат безплатни стоки и блага.

Така и тези инвестиционни фондове въртят парите на хората, спестявани и заложени да получават огромни пенсии в светлото бъдеще. И най-важното, че повечето инвеститори и големи и малки им вярват!? Както и много хора в южна и източна Европа сляпо вярват, че Меркел е голямата беда за Европа. Тя вчера ги успокои и каза, че си отива, но идва неин заместник, който дори да не стане шеф на германската ХДС, във всички случаи ще дърпа много конци в политиката на тази партия, а и държавата. Разсъждавайки в този ред на мисли, защото сме се потопили в големи фондове, разбирай огромни пари, военнопромишлени и други концерни, да не забравяме фармацевтичните и ИТ концерни, които по последни данни финансово са отишли в Космоса, докато Меркел и официална Германия се занимават със спасяването на Гърция, Италия, Португалия или Кипър и проблема с бежанците... Защо да не си представим, когато говорим за партийния ландшафт на индустриална Германия, че примерно някой братовчедски американски финансов фонд, пък е дал пари да се създаде популистката партия Алтернатива за Германия, а трети финансов играч от Международния Финансов Елит, сега помага на Зелената Партия(защо точно сега?) да печели изведнъж много гласове в отделни немски провинции. И успоредно с това , една традиционна партия с над 100 годишна история, тази на Социалдемокрацията се топи и изчезва по конкретен сценарий

.Част от данните за Black Rock, черпим от обширна статия на Михаел Грюнер , шеф на голям европейски публичен фонд, публикувана през миналата седмица във вестника на германската борса, Франкфурт, Boersenzeitung. И той завършва с думите, че е дошло време да се оповестят данните за дейността на Black Rock в Германия. Да, ама не. Преди това, председателят на Надзорния съвет на Black Rock Германия желае да стане шеф на най-голямата консервативна партия в страната, управляваща от времето на Аденауер доста дълги периоди Германия и „да наложи една нова визия за бъдещето в Германия, да работи за един дневен ред до 2035 година, за нова образователна и икономическа политика и нова инфраструктурна програма..” (откъси от изказвания на Мерц.).

Нашите впечатления са, че Фридрих Мерц е много интелигентен, образован, амбициозен и силен човек. Не случайно от 2011 той е председател на организацията „Atlantische Bruecke”( Атлантически Мост). Ясно е, че някой трябва да стабилизира разклатения мост между Германия и Вашингтон(разбирай най-едрия американски капитал)? Мерц е изградил мощна мрежа от контакти в Европа и САЩ, както в политиката, така и в икономиката и финансите, личният му портфейл се предполага, че е добре напълнен, но той винаги е правил впечатление, че обича работата си, че има концепции и е готов да направи всичко, за да реализира нови визии. Не е практика, в западните демокрации, когато напуснал политическата сцена политик и сродил се на най-високи доходни и влиятелни нива с едрия бизнес, се завръща с мерак да копае в полето и да прави политика, угаждайки на избирателите, които не разбират големите игри и обслужващ инвеститорите и тези, които държат големите пари и пишат софтуера на Играта наречена – демокрация, политика, икономика и социално-пазарно стопанство. Поне в Европа я наричат така. А голата истина е, че живеем в свят, който е разделен не на ляво и дясно, а на малки, средни, големи и огромни пари!

Инак частичната абдикация на фрау Меркел, се пише, че е била посрещната с разочарование в Париж и радост в популистка Италия. А всички останали европейски държави какво мислят по въпроса е без значение, защото са дребни риби и това на практика ще им го обясни наследника на Ангела Меркел след година или две...

Поживъом, увидим?

Автор: Kаyser

29.10.2018

Bradva.bg

 

 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби