България на нокти! Земята не спира да се тресе!

loading...

Европа, особено в южната си част, е предразположена към земетресения. Причина са напрежения, увеличаващи се с времето от натиска между две огромни плочи – евроазиатската и африканската.

Земетръсната поредица, започнала преди повече от двадесет дни в Йонийско море, е в един от районите, където се срещат Евроазиатската с Африканската плоча.


Повечето от случилите се сеизмични събития са на разстояния между 30 и 65 километра югозападно и юг-югозападно от западния гръцки остров Закинтос (Занте) и на повече от 250 километра западно от столицата Атина.

Затова и поради неголямата дълбочина на активираното пространство, не всички от стотиците регистрирани трусове са усетени на острова и в недалечния Пелопонес. Силният трус с магнитуд 6.8 атакува острова с максимална интензивност от VII степен по 12-степенната скала. Най-малко девет от земетресенията, последвали основния трус, се проявиха там с интензивност до V степен, поради което сградите със сериозни повреди от силния трус най-вероятно вече са опасни за живеене. 

До днес, 24-ти ден след основния трус, броят на усетените събития е около 200; повече от половината от тях (106) са с магнитуди 4.0 и по-голям. През последните две денонощия след 45 регистрирани вторични труса, в 7:18 и 8:06 тази сутрин активираният обем създава две от тези земетресения, именно с магнитуд 4.6 и 4.9, съответно (Европейски сеизмологичен център). Няма щети от тези трусове.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби