Катарските милиарди се изсипват в България! Вижте обаче кой ще намаже!

loading...

Български компании от сферата на високите технологии могат да получат катарско финансиране за излизане на глобалния пазар.

Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с министъра търговията и индустрията на Държавата Катар Али бин Ахмед Ал Куари и председателя на Катарските свободни зони Ахмад бин Мохамед Ал Сайед.

По време на обсъждането е договорено да се предостави допълнителна информация и подробни критерии как и кои компании могат да кандидатстват за подобно финансиране.

Катар отделя значителни инвестиции за развитие на сектора на информационните и комуникационни технологии.

"България има най-бързо развиващия се сектор на информационните и комуникационни технологии в Югоизточна Европа и това със сигурност е област, в която имаме сериозен потенциал за растеж", заяви зам.-министър Манолев.

По думите му България е сред страните с най-бърз интернет в света, а общият оборот на услугите в ИКТ сектора н се е увеличил с 300% през последните 7 години. Той е достигна 2,5 млрд. евро.

"Всяка година българските университети подготвят над 4 000 специалисти за този сектор. Така че това е отрасъл, в който имаме сериозни традиции и надявам се, още по-голямо бъдеще", каза още икономическият заместник-министър.

По време на срещите бяха представени и възможностите за инвестиции в България и предимствата, които страната ни може да предложи - атрактивна данъчна система, квалифицирани кадри, редица насърчителни мерки, достъп до единния европейски пазар и редица други.

Зам.-министър Манолев покани катарските си домакини да посетят страната ни през втората половина на годината заедно с представители на бизнеса.

Зам.-министър Манолев е в Катар начело на бизнес делегация, в която са 30 български компании. Визитата е част от официалното посещение на президента на Република България Румен Радев в Ливанската Република и Държавата Катар. Той участва и в среща с Катарския инвестиционен фонд по време на която бяха предложени няколко конкретни проекти за инвестиции в страната ни.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби