ОГРОМНА НОВИНА ЗА ВСИЧКИ: По 5900 лева получава всеки български гражданин, който

loading...

Средният годишен доход на човек от домакинството нараства със 7.5% през 2018 г., превишавайки 5.9 хил. лв., показват данни на НСИ. Увеличението идва основно от по-високите постъпления от работна заплата и пенсии. От друга страна, средното повишение на доходите на едно домакинство като цяло е по-слабо – 4.6% до 13.3 хил. лв. през 2018 г, пише „Капитал“.

Средните разходи на домакинствата все още са по-високи от доходите, но бързо ги настигат. През 2018 г. средните разноски на човек достигат 5.7 хил. лв., което е с 10.6% над нивото от година по-рано. Домакинствата харчат повече за храна и транспорт като тук фактор е и инфлацията. Другият по-висок разход е свързан с дължимите социални осигуровки.

Ключът са заплатите

Очаквано, големият източник на постъпления продължава да е работната заплата, която нараства с 9.8% до 3.3 хил. лв. средно на член на домакинство през 2018 г. Увеличава се леко и делът й в общата структура на доходите- от 55% през 2017 г. до 56.2% година по-късно. Тук е редно да се отбележи, че изчисленията на доходите на човек се разпределят между всички членове на домакинството, независимо дали получават такива или не. Т.е. включени са и децата.

Стимул за увеличението на общите доходи идва и от размера на пенсиите. Постъпленията от пенсии нарастват с 11.2% до 1.6 хил. лв. на човек общо за миналата година. Делът на пенсиите също бавно се увеличава. За справка, ако преди десет години той беше 24.1% от общия паричен доход в едно домакинство, през 2018 г. той достига 27.7%, което е резултат от застаряването на населението.

От друга страна, спад регистрират доходите извън работната заплата – с 49% до 66 лв. на човек. Намаляват и доходите от други социални помощи, докато семейните добавки за деца нарастват.

Годишно на човек от домакинството в лв.

Разходите – време за отдих и инфлация

Освен, че печелят повече, домакинствата също така харчат повече. Разходите на човек нарастват с 10.6% до 5.7 хил. лв. през 2018 г., като 2.7 пр. п. от увеличението идват от по-високите разходи за храна. Друго перо е транспортът като за него отиват с 19% повече или 419 лв. годишно. Заедно двете потребителски групи правят 42.8% от общия разход на човек от домакинството, което е по-малък дял от отчетения през 2017 г. (44.3%). Това са и стоковите групи, в които инфлацията беше особено силна през миналата година.

Най-голям ръст обаче отчитат разходите за свободно време, култура и образование, които се повишават с 21.3% за година и достигат 279 лв. на човек.

Увеличение на разходите е видимо и по отношение на социалните осигуровки – със 17.3% до 420 лв., докато трансферите към други домакинства леко намаляват.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби