Вече е ясно! Ето кой е българският баровец, който купи най-скъпото имение в Бевърли Хилс!

loading...

Най-голямата сделка за годината с жилищен имот в Лос Анджелис е извършена от българин. С тази новина излезе американското издание "Варайъти", което назовава и имената на купувача - Христо Йорданов Христов.

Става дума за огромно имение с обща площ от над 30 декара, от които 1325 кв. метра са застроени. Крайната цена е в размер на умопомрачаващите 34 640 000 долара. Имотът първоначално е бил оценен за 55 милиона, "така че Христов - или който действително е купил този колос - е сключил добра сделка, но разбира се това зависи от гледната точка", заключава "Варайъти".

Според "Варайъти" става дума за "изтъкнат търговец на оръжие от България или негов едноименник". Първата част от предположението изглежда напълно достатъчна, след като бизнесмен с тези имена отдавна е популярен в медиите у нас. При това не само в качеството си на оръжеен търговец, а и на специалист в покупко-продажбата на луксозни имоти.

Христо Христов стана известен през 2013 година, когато инвестира над 2 млн. евро в апартамент в една от най-скъпите сгради на австрийската столица Виена. Според местното издание "Виртшафтсблат" негови съседи там са петролни шейхове, шефове от "Газпром", германски и австрийски предприемачи - до един милиардери.

Още тогава става ясно, че Христов не купува имота за собствено ползване, а с инвестиционна цел. Той е избрал възможно най-евтиния апартамент в сградата, който по-късно да препродаде на многократно по-висока цена заради елитната компания около него.

С много висока степен на вероятност може да се предположи, че стратегията е дала резултат, след като 6 години по-късно Христо Христов продължава да развива имотния си бизнес, при това в далеч по-големи мащаби. Това е и причината, поради която едва ли някой ще го види да обитава новозакупеното имение в Бевърли Хилс.

Сделката във Виена стана повод в българските медии да се появат детайлни публикации за бизнеса му. Към 2013 г. 53-годишният тогава мъж е съсобственик на една от най-мощните оръжейни фирми у нас- "Сейдж консултантс".

През февруари 2012 година Министерството на отбраната подновява лиценза за внос и износ за следващите 3 години. В последните години фирмата на Христов се свързва с взривовете край Петолъчката и с приватизацията на ВМЗ-Сопот. През юни миналата година избухват взривове в складовете на "Берета трейдинг" и убиват 3-ма души. Унищожени са боеприпаси за десетки милиони. Една от фирмите, които ползва складовете на "Берета", е "Сейдж консултантс" на Христо Христов и съдружника му Генчо Христов.

През февруари прокуратурата обвини собственика на "Берета" Денислав Делев и управителя на фирмата му. В същото време тече и търговско дело, по което ищец е фирмата на Христо Христов, а ответник - "Берета Трейдинг". Искът е за 30 милиона лева щети от взрива, като "Сейдж консултантс" искат "Берета трейдинг" да бъде обявена и в несъстоятелност, за да изплати щетите, виновно причинени от взривовете в складовете.

Всъщност "Сейдж консултантс" е държала там военна продукция за милиони, която е напълно унищожена, разказва в своя публикация в. "24 часа" и допълва, че се преполага, че това са били взриватели, с които фирмата на Христов активно търгува на международния пазар.

През 2011 г. избухва друга афера с военна техника на "Сейдж консултантс". От влакова композиция в Румъния изчезват 64 стари взривателя, собственост на фирмата. Те са предназначени за съвременния вариант на легендарната руска "Катюша". Пътували са в посока Сопот, където вероятно са щели да бъдат преработвани. По-късно румънците откриват повечето от взривателите, собственост на родната фирма.

Дестинацията Сопот също не е случайна. Фирмата на оръжейния търговец Христо Христов бе един от четирите кандидата за приватизацията на военномашинния завод, но отпадна, защото не изпълнява всички условия. В годините назад фирмата на имотния българин печели десетки обществени поръчки, свързани с доставка на техника за армията.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби