ПРОИЗВОДИТЕЛИ АЛАРМИРАТ: Отровен мед заля пазара в България!

loading...

Пчелите кацат върху напръсканите със силни химикали растения, а после пренасят отровата направо в кошера, предупреждават специалиститеПоследната партида мед на пазара не просто е със съмнително качество, а е направо отровна. Това разкриват производители, запознати с проблема.

Според тях природният продукт е бъкан с отрови заради масовото третиране с хербициди на земеделските култури срещу плевели.

За жалост, няма как да познаете дали медът в буркана е качествен, или съдържа вредни вещества, предупреждават специалистите. Вредният продукт обаче нито на външен вид, нито на цвят и дори на вкус не показва дали съдържа вредни вещества. За да се разбере дали природният продукт е с добро качество и отговаря на критериите, трябва да мине през изследване, пише Блиц. Това може да се направи единствено при желание на производителя. В централната лаборатория към Агенцията за безопасност на храните се правят такива, но потърпевшите се налага да платят от собствения си джоб, за да се установи дали в медът е отровен с хербицид.

Следят се общо около 10 показателя като вкус, цвят, полен, захароза, водно съдържание. Тъй като изследванията са скъпи, а за всеки антибиотик се дава по 100 лв., повечето пчелари не си го позволяват и затова изследват меда си само когато е за износ, а за вътрешния пазар изобщо не си правят труда. Тъкмо това е причината пазарът да е наводнен с отровен мед. Стопаните са гневни, защото никой не ги е уведомявал, че се пръска с отрови, а според Наредбата за опазване на пчелите 3 дни преди третиране на земеделски площи трябва да бъдат известени и собствениците на кошери в близост, и кметовете на населеното място, дори и на съседните села.

„И миналата, и тая година нямаме уведомителни писма за третиране на земеделски земи”, оплакват се кметове на села с измрели пчели. За масов мор по пчелите от няколко седмици протестират пчелари от цялата страна. Те алармираха, че са отровени цели стопанства. Пчеларите настояваха държавата да се намеси, защото загиват хиляди кошери с отровени медоносни. „Тази пролет е истинска катастрофа. Измряха почти всичките ни пчели”, оплакват се масово производителите на мед. По закон хората, които употребяват продукти за растителна защита, са длъжни да уведомят отглеждащите пчели в същия район. Глобите за липса на информация са от 1800 до-2400 лв. за физическо лице и от 2400 до 3600 лв. за юридическо лице според Закона за растителна защита. В същото време БАБХ категорично отрича, че отравянето на пчелите може да е станало с ГМО, тъй като то не се отглежда в България. Забраната за подобно нарушение е 1 милион лева.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби