Екокатастрофа! Бяла пяна покри р. Струма, социалните мрежи прегряха. Какво се случва!?

loading...

Бяла пяна покри река Струма в района на квартал „Мошино“ до квартал „Тева“ на Перник  в късния следобед  вчера. Сигнал за замърсяването е изпратен до РИОСВ и полицията.

Социалната мрежа бе взривена от коментари за замърсяването. Някои го определят като екокатастрофа, други се шегуваха, че за пореден път реката сменя цветовете си с цветовете на дъгата, информира "Струма".

Регионалната инспекция по опазване на природата и водите в Перник реагира незабавно на сигналите и участъкът на замърсяването е обходен и проверен, пристигнали са и специалисти от ИАОС София, които са взели проби за лабораторен анализ.

Директорът на РИОСВ Перник Пламен Ангелов обяви резултата от първоначалната проверка на замърсения участък:

„РИОСВ – Перник проверява сигнал за замърсяване на река Струма. Сигналът е за пяна в коритото на река Струма в участъка от моста на кв. Мошино в Перник по течението на реката към центъра на града.

Извършена е незабавна проверка като е обходено коритото на реката в пет участъка – от центъра на града срещу течението на реката до кв. Мошино. Локализирано е мястото на заустване на замърсени води – бетонов колектор на левия бряг на реката, който е заустен след моста на кв. Мошино. При проверката е установено, че от колектора изтича вода с бяла пяна. Пяната е по повърхността на водите в определен участък – от моста на кв. Мошино до моста срещу бензиностанция „Шел“ в Перник.

Органолептично не е установена миризма на химикали или гнилостни процеси във всички проверени участъци, нито наличие на умряла риба. По искане на РИОСВ – Перник ИАОС – София е взела водни проби за  извършване на последващ лабораторен анализ. Резултатите ще бъдат обявени допълнително“, пише в официалното съобщение на РИОСВ.

Освен на зеления телефон на екоинспекцията, жителите на района са подали сигнала и на тел. 112, както и на дежурния телефон на общински съвет за сигурност на Община Перник. Очаква се и останалите компетентни органи да обявят резултата и проверката и открият източника на замърсяването.

Перничани настояват и общината да почисти коритото на реката от храсти, за да се предотврати евентуално наводнение при обилни валежи.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби