Миролюба Бенатова: Отиде си Христо Куличев - пасторът, разработван от службите с прякор Глиган

loading...

Отиде си пасторът, разработван от службите с прякор Глиган. Гордееше се, че не е славейче. И остави доказателство, че от достойнство не се умира.

 

Това написа във фейсбук Миролюба Бенатова за Христо Куличев.

 

Ето й целия й коментар:

Държавна сигурност го обяви за фанатик, който не подлежи на вербовка. Той не подписа и не се подчини на режима. въпреки заплахите и съдебните дела. Вместо като учител, пастор Христо Куличев работи като строител. И за няколко години е изселен в Тутраканско.

Но не предава вярата си и не служи на комунистите и тяхната подмяна.

Отиде си пасторът, разработван от службите с прякор Глиган. Гордееше се, че не е славейче. И остави доказателство, че от достойнство не се умира. И има как да не си предател. 

Благодаря за уроците и безценните срещи. Светъл път!

Роден е в с. Розово (Пещерско), днес в община Брацигово, област Пазарджик. От дете живее в София.

През 1948 г. заема църковния амвон. Завършва Факултета по славянска филология на СУ „Климент Охридски“ през 1952 г. Само няколко месеца работи като учител в град Банско. Уволнен е поради християнските му убеждения. Работи в строителството. По-късно е уволнен и от там, арестуван и изпратен в затвор. След изтърпяване на присъдата е принудително заселен в с. Ножарево, Силистренско (община Главиница).

От 1983 г. е пастир на Първа евангелска църква на Съюза на евангелските съборни църкви в България. През 1994 г. пастир Христо Куличев получава почетното звание „доктор по богословие“ от Университета Nord Park в Чикаго, Илиноис, пише Нова.

Основател е на българското сдружение Гражданска инициатива „Справедливост“.

През целият си живот е отдаден на вярата в Господ Исус Христос; на ценностите на Библията и на християнския морал.

Починал е вчера след кратко боледуване.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби