Мехлем на 1000 години по-ефикасен от антибиотиците!

loading...

Учените са изненадани от силата на лекарството, което може да се забърка и в домашни условия

Учени от Нотингамския университет възпроизведоха мехлем за очи по рецепта от древния медицински трактат „Лекарската книга на Балд”, датирана от IX век, предаде ВВС.

Оказва се, че мехлемът ефикасно унищожава щамовете на златистия стафилокок, които са устойчиви към действието на антибиотика метицилин.

„Предполагахме, че очният мехлем на Балд може да бъде слаб антибиотик, но останахме поразени от антибактериалния ефект, който притежава комбинацията от съставките му”, заяви съавторът на изследването Фрея Харисън.

Учените смятат, че съществуват и други древни медицински текстове, в които може да се намери ценна информация за състава на препарати, ефикасни срещу инфекциозни заболявания. Те предполагат, че едновремешните лекари са провеждали научни изследвания векове преди да бъде открито съществуването на бактериите.

За приготвянето на мехлема са необходими лук, чесън, вино и жлъчка от бик. Учените вече са тествали мехлема върху различни бактериални щамове. Според получените данни, препаратът унищожава до 90% на бактериите устойчиви на антибиотици. Този ефект обаче и бил постиган само при пълната комбинация от съставки на мехлема. Отделно взети негови ингредиенти са показали слабоизразени антибактериални свойства.

Резултатите, получени от учените от Нотингамския университет, ще бъдат представени на ежегодната микробиологична конференция в Бирмингам.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби