АЛАРМА! Пазарът е залят с менте слънцезащитни продукти, които могат да ни вкарат в спешното!

loading...

Фалшиви слънцезащитни продукти на пазара. В началото на активния летен сезон зрители предупреждават за кремове и спрейове, които водят до зачервяване и прегаряне на кожата.

Сред потърпевшите майки е и Ива Пламенова.

Един от последните плажове с дъщеря й Дарияна завършва неприятно, именно след намазване със слънцезащитен крем, предава Нова тв.

„Започна зачервяване, сърбеж и раздразнение върху участъци от кожата.

Наложи се веднага да го отмием и да потърсим педиатър. Няма как да не се притесня”, разказва тя. На пръв поглед продуктът по нищо не подсказвал, че е некачествен. Според европейската категоризация продуктите на пазара са с фактор от 6 до 50 – съответно при ниска и при много висока степен на защита.  Върху опаковките на всеки продукт са изписани и вредните лъчи, от които продуктът ни пази – UVA, UVB и UVC.

 Кой продукт е фалшив и кой не обаче е трудно да се прецени, тъй като това може да се провери само в лаборатория. А тестовете са скъпи. „Започват от 5000 евро за проба. В Западна Европа потребителските организации изпитват много голяма част от тези продукти, някои от които се срещат и в България - с цени от 30 лв. и нагоре. За жалост, слънцезащитните продукти не могат да се проверяват на принципа проба и грешка.

Това не е ресторант да опитате една салата и да не се върнете след това,  защото не ви е харесала”, обяснява Богомил Николов от „Активни потребители”. Кремовете и спрейовете, които обещават натурална защита, са сред основните заблуди на пазара, разкриват експерти. „Имат по-скоро някаква рекламна цел. До момента няма открити естествени продукти, които да имат ефективна слънцезащита. По-скоро са с ефект – намаляване на възпалението след облъчването от слънцето.

Много често на българския пазар се промъкват продукти с компоненти, забранени на територията на ЕС, основно през нерегламентиран внос от държави извън ЕС”, казва фармацевтът  Антон Вълев. Често търговците ни заблуждават и с обещания за водоустойчивост на продуктите.

„Има вече разработени продукти, които можем да наречем водоустойчиви, но те са изключително малко и трябва да внимавате дали пише, че е устойчив на вода или близка до това фраза”, казва още Вълев. Дори кремът да е водоустойчив,  за да постигнем максимална защита трябва да се мажем обилно поне през два часа, съветват експертите.

И още – да следим срока на годност, тъй като след като изтече - ефектът е нулев. Важно е и как съхраняваме крема, с който се мажем. Ако попаднем на менте на пазара – рисковете за здравето ни са много: „Може да се стигне до изгаряне.

Кожата е един много злопаметен орган и кожното изгаряне е рисков фактор за поява на злокачествени образования в една по-напреднала възраст. Най-леко може да се прояви с едно зачервяване на кожата, поява на мехури впоследствие, може да доведе до повишение на телесната температура. Кожното прегаряне може до едно преждевременно фотостареене, поява на фини бръчки в по-ранна възраст, поява на различни видове пигментации в горната част на гърба, деколтето и поява на лунички”, обяснява Маргарита Къчева от  Клиниката по дерматология към болница „Токуда”.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби