30-годишната война на Китай (2018-2049) - САЩ и китайците на прага на пълномащабна война?

loading...

Противоречията и конкуренцията между САЩ и Китай се задълбочават и Китай е готов да защитава своя път и възход с военна сила

Въпросът кой може и кой не може ?

За първи път през последните 20 години, през миналата година и трите „двигателя” на китайската икономика – инвестициите, вътрешното потребление и експорта – се сблъскаха със спад и проблеми. Част от тях са свързани и с налаганите от САЩ митнически и тарифни ограничения. Но борбата, която се артикулира като търговска война има дълбоки корени и горчивата истина за нейните фундаментални причини е констатираното от страна на САЩ, сериозно въздигане на Китай, което вече практически разклаща световната властова структура, изградена и управлявана от американците след Втората световна война.

На 7-и януари 2019 година китайският вестник Global Times, медия на ККП на английски език писа: „Най-неприятният и силно експлозивен въпрос в момента е този за китайските технологии. Кризата с HUAWEI подкопа двете основи на двустранните отношения – икономическите и търговските отношения и обмена между хората.” Вицепрезидентът на китайския институт за Съвременни Международни Отношения заяви през същата седмица: „ако една цялостна студена война или икономическа студена война са невероятни между Китай и САЩ, то Студената война в областта на високите технологии вече започна”. Global Times пише по този повод:”нарастващите противоречия в областта на сайбър сигурността, геополитиката и конкуренцията в областта на новите технологии са индикация, че противоборството между Китай и САЩ се разпростира от търговските теми към тези на науката и технологиите и от там до икономическите системи.”

На 2-ри януари т.г. професор Жин от London School of Economics писа във Financial Times: „Търговската война с Америка е един истински подарък за Китай. Боричканията между двете сили за търговски мита, практики и интелектуална собственост, откланя вниманието от един по-дълбок и един по-нерешим конфликт между Китай и САЩ – този свързан с аспирациите на Китай за развиване на свой модел и изместването чрез него на САЩ като световен хегемон.

В своето първо официално изявление пред висшия личен състав от втори януари 2019-та, новоназначеният шеф на Пентагона , Патрик Шанахън (бивш вицепрезидент на „БОИНГ Корпорейшън”), назовавайки голямата бъдеща заплаха за САЩ, използва формулировката: „ Китай, Китай, Китай !”. А този технократ, отговарящ за науката и технологиите в легендарния авиационен концерн, бе прекарал само една седмица в новия си кабинет на министър на отбраната на САЩ. На следващия ден Global Times реагира така: ”Главните въпроси за сигурността на една велика сила обикновено се подреждат по важност и спешност и може би Китай е станал най-важната цел за САЩ, фокусирайки се само върху Китай. През 2018-та година Вашингтон удари с твърда търговска ръка срещу Китай. Дали през 2019-таа  САЩ няма да добавят към това и военен натиск, остава да видим...”

Малко преди това, в интервю от 18и ноември 2018-та във „Financial Times”, главният инженер на Пентагона, Майкъл Грифин, бивш шеф на НАСА, сподели: „Ние сме длъжни да постигнем пробиви в главозамайващи нови технологии – не само в Изкуствения Интелект, но и в хиперзвуковите, квантовите, лазерните, ядрените оръжия и тези за електронна война. За да изпреварим Китай е необходимо да се ускори цикълът на развитие. В момента една наша идея бива превръщана в оперативна реалност средно за около 16 години, срещу подобен цикъл в Китай до 7 години. С това ние не можем да се гордеем. Китайците са провели през последните 10 години няколко дузини атаки с хиперзвукови тела и повечето от тях са успешни. Няма съмнение, че такива възможности са конструирани и ще държат нашите самолетоносачи на дистанция. Ние ще трябва да се въоръжаваме от позиция на догонващ, но ние ще го постигнем.” През същия месец, Елза Каниа, съветник по военната доктрина за Китай в Пентагона пише във Financial Times:

„ Китай полага усилия да спечели конфликт, без да воюва – да възпре американците от гореща война в случай, че предприеме завземане на Тайван или Южнокитайско море.”

Съществува една истина, за която не се пише в медиите – след като през 2007-ма година Китай успя да порази свой спътник на околоземна орбита, с балистична ракета от дистанция 500 мили, Америка и Китай се намират в усилено военно-техническо съревнование.

На 5-ти януари 2019-та , в интервю за южнокорейски вестник, професор Су Хао от китайския университет за Външни Отношения казва: ” Краткосрочните отстъпки и компромиси в търговията и тарифите няма да спрат стартиралия тренд – американо китайкските отношения в момента са най-лошите от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Пекин има възможност да направи редица отстъпки, но от Вашингтон не биха се очаквали реципрочни отстъпки и американските искания ще останат изключително високи...Китай няма да променя държавната система и икономическите си структури, които са резултат от характеристиките на страната и нейните политически решения. Те не могат да бъдат сменени, за да се угоди на американските искания.”

На 8-ми януари 2019-та Global Times пише:” Американската политика се прави при неразбиране на Китай. От времето на администрацията на Никсън, политиката на Вашингтон спрямо Пекин се основава на схващането, че едно американско ангажиране по отношение на Китай, би могло да трансформира китайското вътрешно развитие и външнополитическо поведение, така че да се харесва на САЩ. Но САЩ подцениха способността на Китай да развива свой път и надцениха своите способности да моделират Китай. Китай твърдо се е наместил в международните отношения със свой избран път на социализъм с китайски характеристики и независима външна политика.”

На 4-ти януари т.г. президентът на Китай Си Дзинпинг, откривайки новата Акадамия за Китайски Исторически Науки, казва в своя поздравителен адрес: ” Историята е огледало и използването на нейните уроци не само обогатяват съвременните усилия, но и развиват съзнанието...Китай ще следва твърдо собствен път през 2019-та година.” Вниманието, което отделя китайското ръководство на историята на страната е свързано в голяма степен с „Школата на Легализма”, създадена от Хан Фей (280-233 преди Н.Е.). В нейната основа стои издигането на силен, авторитетен лидер, който да води реална политика. Хан Фей проповядва тезата, че когато тези, които поддържат правосъдието и реда са силни, държавата е силна. Когато са слаби, държавата е слаба. Китайският президент, който се счита за голям поклонник на философа Хан Фей възприема и прилага неговия постулат:”Ако владетелят успее да се справи с частното мошеничество и да наложи обществено право, неговите хора ще бъдат защитени и неговата държава ще стане подредена и организирана.” Тези схващания намират пряко отражение в антикорупционната кампания, която в продължение на няколко години се води в Китай. Към нея сега се добавя и акцентът за преразпределение на националните икономически ресурси, свързани със считаното за наложително увеличаване на средствата за военната сфера.

На 4-ти януари 2019а в Пекин се провежда ключово заседание на Централната Военна Комисия. Част от нейното заключение е: Китай има спешна необходимост от развиване на силни въоръжени сили. Всички военни подразделения трябва да разберат правилата и основните национални тенденции в областта на сигурността и развитието на китайската народна армия трябва да се подготви за комплексен военен конфликт...Светът е изправен пред период на основни промени, невиждани в последните 100 години и Китай все още е в един период на стратегически възможности за развитие. На същото заседания, китайският президент е подписал заповед за мобилизация към постоянни учения и усъвършенстване на въоръжените сили на страната. Тази заповед носи датата 1.01.2019 и е първият подписан от него документ през тази година.

По този повод полковникът от запаса Зенг Зипинг, пише в South China Morning Post: „До 2004-та година съм служил в китайските ВС и бойната подготовка винаги е била едно от главните ни задължения. Но сега става въпрос за нещо съвсем различно. Когато военните учения и подготовката за война излизат на преден план в самото начало на годината, това означава, че това е план за цялата година, макар и ние да не знаем какво точно се крие зад тази реторика в момента.” Друг висш китайски офицер от запаса казва в свое интервю: ”Повикът на президента Си към военните е отговор към нарастващата несигурност поради геополитическата борба между САЩ и Китай”.

Главният стратег на Върховното Военно Командване на Китайската Народна армия, генерал Хе Лей, в доклад изнесен пред военния партиен актив казва:” Китайските военни поемат все повече международни отговорности. Всички останали страни следва коректно да гледат на китайското военно развитие...китайските въоръжени сили винаги са били отдадени на обезпечаването на националния суверенитет и сигурност и поддържането на световен мир. Появяващата се глобална стратегия и интересите на КНР ще изискват едно ново ниво на активност от страна на китайската народна армия в света. Китай обмисля възможността още през 2019-таа да изгради нови задгранични военни бази за логистична подкрепа, но не да разполага въоръжени сили в чужди държави. Хората не трябва да интерпретират това погрешно.”

Според изказвания на висши китайски военни, на 1-и октомври т.г., по случай 70 годишнината на КНР, се планира военен парад, с „невиждани до сега размери”. Парадът ще се проведе на площад Тянънмън и прилежащия булевард Changan Avenue. Ще бъдат показани нови оръжейни системи и целта е да се подаде сигнал към китайското население за засилване на патриотизма и се даде оценка на националните достижения. И на приятели и врагове да се демонстрира нарастващата мощ на китайската народна армия.

Според учението на Хан Фей, единственият път да се противодейства на изпитанията, които САЩ налагат на Китай е да се придобие сурова сила на Велика Държава и неуязвими и неоспорими военни способности. Това според Хан Фей е ключ за реални отношения между държавите. И въпросът е не Кой Крив или Прав, а Кой Може и Кой

Не Може !

„Един мъдър владетел, когато създава свои закони е обречен да попадне в конфликт със света.” (Хан Фей , 280-233 преди Н.Е.)

По официални източници

Ексклузивно в Bradva, 18.06.2019

Кayzer

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби