Томислав Дончев изригна: Клатят правителството!

loading...

За хакера, пробил системата на НАП, един такъв пробив може да е просто игра или има за цел да покаже колко е велик. Това коментира пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев по повод хакерската атака.    

„Ако е организирано отвътре – има за цел да клати правителството.

Ако е организирано отвън – има за цел да клати държавата“, посочи той, но не се нае да потвърждава версии без доказателства.   „По тази тема не се говори – това не е единствената атака през изминалата седмица“, разкри той.  

„Опити за кибератаки имаме редовно, особено в последната седмица. Различен тип атаки, различен тип опити за пробив. Това е част от реалността, това се случва редовно“, допълни Дончев.  

Той самият лично си проверил по ЕГН каква информация е изтекла за него – излязло, че е свързано лице със сина си и някакви данни за боновите книжки от масовата приватизация.   По думите му, което е изтекло, вече е изтекло, няма как да се върне. Той смята, че трябва да се види кой носи вината и какво трябва да се направи, за да не се повтори.   „Един от изводите е, че трябва да харчим повече пари за киберсигурност. Сега харчим 5 млн. на година. Противно на глупостите, които се посочват по медиите, за компютърни системи и електронно управление харчим ужасно малко. Това не са пари за управление, това всичко е за IT – компютри, кабели, за общинска администрация“, заяви Дончев.  

На въпроса дали ще има оставка на шефката на НАП, той отговори: „Кой колкото е виновен - при един бърз анализ какво е сторено и какво не е сторено, ще си понесе вината“.  

На въпрос безспорна ли е кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кмет на София вицепремиерът отговори: „А какво ѝ е спорното? Няма взето решение, но говорим за доказан скмет с опит и постижения“   „Не са минали още събранията с номинации, вие ме питате за всяка кандидатура за кмет“, възрази той на последвалите въпроси за други възможни номинации.  

Относно намалената партийна субсидия и получаването на дарения за политическите партии Дончев посочи: „Тепърва ще създаваме вътрешни правила, като приемането на дарения евентуално в бъдеще ще бъде доста рестриктивен процес. Не искам по никакъв начин да се създава съмнение от кого сме зависими. В момента най-голямата тежест ще дойде от членския внос, който ще се увеличи значително“.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби