Скандал в парламента ! Обединените патриоти се разпаднаха

loading...

 

Две минути, след като лидерите на трите партии в "Обединени патриоти" - "Атака", ВМРО и НФСБ - Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валери Симеонов се събраха в парламента за първи път от около година, сбирката се разтури.

“Такава коалиция вече няма", отсече шефът на ВМРО, вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов.

“Аз не виждам каква коалиция може да има. Аз я създадох, те я напуснаха”, потвърди лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той очаква премиерът Бойко Борисов вече да прояви интерес, защото има правителствена криза, пише лупа.

Коалиционният съвет на „Обединени патриоти“ проведе кратко заседание в Народното събрание в зала 118 в кабинета на Борис Ячев от НФСБ, който е зам.-шеф на парламентаранта група.

На заседанието присъстваха лидерът на НФСБ Валери Симеонов, заместник-председателят на партията и съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти" Валентин Касабов, депутатът Христиан Митев и Юлиан Ангелов от ВМРО. Към тях се присъедини и лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Преди десетина дни напрежението между Волен Сидеров и другите коалиционни партньори в "Обединени патриоти" ескалира, след като лидерът на "Атака" бе свален от председателското място в парламентарната група. Тогава той нарече лидерите на ВМРО и НФСБ измамници и добави, че обмисля дали да остане в групата или да напусне парламента.

За съпредседатели на ПГ на "Обединени патриоти" бяха избрани Валентин Касабов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО. Двете партии в коалицията обвиниха Сидеров, че не е свиквал заседания на групата от месеци.

Попитан защо си тръгва от коалиционния съвет, Каракачанов днес заяви: "То няма такъв. Първо, чакаме "Атака" 30 минути, идват и започват скандали и обструкции. Няма смисъл". На въпрос как ще продължи да бъде коалиционен партньор на ГЕРБ, Каракачанов отговори: "Ще разберете".

Напускаме телевизионния съвет, а не коалиционния съвет, обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Напуснахме коалиционния съвет, защото нямаше нормални условия за провеждането му, продължи той. По думите му съветът е имал да решава тежки проблеми с бездействието на групата "Обединени патриоти". 

"Това е точка, която внесоха колегите от "Атака". Ние приехме да я разглеждаме тази точка. Решихме, че това ще бъде първа точка. В един момент в самото начало на дискусиите, докато избираме водещ на заседанието, не знам кой, но под разпореждането на г-н Сидеров, ви покани вас. Станахте свидетели на тази унизителна сценка, на това блъскане. Не мисля, че по този начин има нормални условия за провеждането на коалиционен съвет в това помещение с толкова камери", заяви още Симеонов.

Първи на заседанието дойдоха лидерът на НФСБ Валери Симеонов, заместник-председателят на партията Валентин Касабов, депутатът Христиан Митев и Юлиан Ангелов от ВМРО. Към тях се присъедини и лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов. 

По-късно дойде и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, заедно със заместник-председателя на партията Десислав Чуколов и Магдалена Ташева.

Явно подписите под споразумението не важат вече, скандалът на коалиционния съвет беше сценарий на "Атака", каза още Валери Симеонов, след като напусна заседанието. 

Според Симеонов явно е важно преминаването от скандал в скандали копиране на модела на политическо поведение на Корнелия Нинова. 

"Не виждам желание в коалиционните си партньори за диалог. Как така ще се води диалог в едно тясно помещение, с прекъсване, с надвикване. То поначало разговорът не започна добре", допълни още Симеонов. 

На въпрос дали това е било подготвен сценарий, Симеонов заяви: "Повече от да. При цялото ми уважение към медиите, ние не сме канили медии на тази среща, нито сме я обявили отворена. В един момент, когато се събрахме, че вън в коридора е пълно с камера и с журналисти. Много добре знаете, че има срещи, на които са канени медиите и на които не са канени. В наше лице ние с ВМРО не сме канили медии, става ясно, че са поканени от "Атака". След като са поканили много медии и се стига до това блъскане вътре, това каране вътре унизително за нас и за вас, това е сценарий на "Атака". Целта е медиен скандал", заяви още Симеонов. 

На въпрос защо не са останали вътре да си говорят, Симеонов заяви, че вътре не е можело да се диша от толкова хора. Той посочи, че Валентин Касабов не се е провъзгласил за съпредседател, защото 20 души са гласували за него. "Има достатъчно грамотни юристи между нас", заяви още Симеонов.

"Година от "Обединени патриоти" не сме се събирали, което говори за парализа на коалицията", коментира още Валери Симеонов. Той посочи, че само тримата лидери от "Обединени патриоти" не са се събирали може би година. 

"Може и повече да е. Имахме сбирка при г-н Борисов на коалиционен съвет на управляващата коалиция, която беше буквално преди гласуването на закона за бюджета за политическите партии. По този повод имахме съвещание при г-н Борисов. Не мога да ви кажа, кога беше. Мисля, че няма месец. Година преди това не сме се събирали трите партии. Това говори за парализа на коалицията, което не е добре. Това продиктува смяната на г-н Сидеров и избора на ново ръководство", заяви Симеонов. 

На въпрос как ще продължи да работи ПГ на "Обединени патриоти", Симеонов заяви, че лично за себе си не може да предвиди едно заседание, на което изведнъж стават някакви скандали.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби