КНСБ: Колко пари ни трябват за нормален живот в България

loading...

 

2448 лева достигна издръжката за четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, в края на второто тримесечие. Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 612,15 лева.  Данните бяха представени на пресконференция днес от президента на КНСБ Пламен Димитров и от експерта Виолета Димитрова, съобщи novini.bg.

 Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Общият ръст спрямо предходното тримесечие е с 6 лева. Спрямо юни миналата година общият ръст на издръжката на живота е с 87 лева.

В рамките на увеличените средства, които са необходими, най-голям дял има ръстът на топлоенергията, хранителните стоки, хляба и зърнените храни. Имаме очаквания за движения надолу през лятото, заяви Димитров.

Разликата в съотношението на нетната работна заплата спрямо издръжката на живота или колко получаваме спрямо това, което трябва да имаме, намалява през годинуте, свива се тази ножица и към момента 937 лева е нетната средна работна заплата за страната спрямо необходими да получат двамата работещи члена на четиричленно домакинство 1224 лева. Т.е. едни около 300 лева ги няма в джоба на всеки един работещ, т.е. около 600 да влязат в четиричленното семейство, за да могат да покрият издръжката на живота, съобщи синдикалистът.

Въпреки това, ножицата се свива от 2009 година насам - тогава е била 50% разлика между това, което получаваме и това, което ни трябва, до 23,5% разлика през настоящето тримесечие, каза още Пламен Димитров.

Необходимите средства за издръжка на живот на четиричленно домакинство, живеещо в София са 3233 лева, средно на човек - 808, 37 лв., което е с 37 на сто повече от средните нива на издръжката за страната. Ако доходите на семейството в столицата се покриват само от заплатата на възрастните, то за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1617 лева, за да може семейството да живее нормално. Официалните данни за заплатите през първото тримесечие в София - столица, отчитат нетна средна работна заплата от 1285 лева (бруто 1656 лв.), която е с близо 20,5 на сто по-ниска от реално необходимия разполагаем доход за покриване на издръжката на живот на един човек от домакинство. 

Домакинствата, които живеят със средства на човек под издръжката на живот са 71,3 на сто, като има тенденция за намаляване - през 2016 година са били около 78 на сто.

На пресконференцията беше оповестено, че средната работна заплата нараства устойчиво. За 10-годишен период реалният ръст на средната заплата е 70%, докато необходимите средства за покриване на издръжката на живот през този период нарастват с 27%. 30% от работещите получават средна работна заплата, по-висока от тази за страната.

Продължава тенденцията за силно изразена регионална диференциация в трудовото възнаграждение. Очертават се области, в които са концентрирани ниско платени работници, като Видин, Благоевград и Кюстендил. В Благоевград нетната работна заплата е по-ниска с 35% от средната за страната, във Видин - с 34%, а в Кюстендил, Смолян и Хасково - с 30% 

Има и области, в които се наблюдава по-ускорен темп и съотношението на нетната работна заплата спрямо необходимата за издъжка достига 72% - Стара Загора, Пловдив, Варна, София, София-област, обявиха от КНСБ.

От КНСБ отчитат още силно разслоение в обществото - най-богатите 20 процента от населението получават средно 7,7 пъти повече от най-бедните 20 на сто, при средно за ЕС от пет пъти. Очертаната ситуация се задълбочава с влизането в сила от 1 юли на новите цени на електро и топлоенергията, смятат от КНСБ. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби