Хиляди мъже умират от опасна болест, защото се пренебрегва и не се изследва

loading...

 

Хиляди мъже умират от рак на простатата, защото са диагностицирани твърде късно, за да получат лечение, предупреди благотворителна организация, пише на сайта на "Дейли мейл", цитирани от лупа.

Делът на случаите, регистрирани когато ракът се е разпространил извън простатата, е достигнал все по-високи стойности. Около 42,5 на сто от мъжете са диагностицирани в трети или четвърти етап, спрямо 31 на сто през 2012 г.

Според експерти липсата на осведоменост сред личните лекари за фактори, които излагат мъжете на риск от заболяването, означава, че хиляди не се диагностицират, докато не стане твърде късно. Ракът на простатата е лечим лесно, ако се диагностицира рано и все още е локализиран само в простатната жлеза, но обикновено е терминален, ако се е разпространил широко.

Мъжете, диагностицирани с рак в четвърти стадий, имат само 22% шанс да оцелеят в следващите десет години, в сравнение с 98% вероятност, ако бъдат диагностицирани рано, в първи етап. Проучване е установило, че по-малко от половината от личните лекари признават, че семейната история е основен рисков фактор, въпреки това потенциално удвоява риска за мъжа.

И само 5% посочват етноса като основен рисков фактор, въпреки че черните африкански мъже са два пъти по-склонни да развият болестта.

Ребека Порта от благотворителната организация за мъже, призовава личните лекари да обмислят риска от рак на простатата, дори преди мъжете да имат симптоми. Тя казва: „Много е притеснително, че броят на мъжете, диагностицирани в късния стадий на рак на простатата, расте всяка година“.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби