Русия обяви много лоша новина! Идва ли ядрен апокалипсис?

loading...

 

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков обяви, че съществувала опасност от ядрена война, отбелязвайки, че негативната тенденция била станала особено видима през тази година, пише лупа.

"Обстановката по отношение на стратегическата стабилност продължава да се влошава. За съжаление това е факт и е факт, с който не може да се спори. Рисковете също нарастват... налице е риск от избухване на ядрена война, дори ако страните нямат намерение за започване на ядрен конфликт", изтъкна Рябков в реч в Москва, съобщават руските медии.

Дипломатът каза също така, че изглежда, че Вашингтон избягвал да работи с Москва по договора за намаляване стратегическите настъпателни оръжия Нов СТАРТ.

"Действията на нашите западни колеги стават все по-емоционални, на моменти - доста агресивни", посочи той, добавяйки, че договорът "може да стане следващата жертва на стремежа на САЩ да се освободи в областта на контрола над въоръженията".

Рябков също така изразил опасения относно подготовката на САЩ за ядрени изпитателни площадки за нови учения.

"Разтревожени сме за ситуацията около Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. След като отправят неоправдани обвинения за нарушаване на това споразумение, САЩ, които нямат намерение да го ратифицират, сега работят за поддържане на своите изпитателни полигони в готовност да възобновят подобни тестове", предупреди той.

Договорът за ограничаване на стратегическите оръжия, известен също като Нов СТАРТ, беше подписан между Русия и САЩ през април 2010 г., като наложи ограничения за количеството на ядрените ракети на двете страни, междуконтиненталните балистични ракети, стратегическите бомбардировачи и разположените бойни глави. Договорът изтича през 2021 г., но има опция да бъде удължен до 2026 г.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби