В МОМЕНТА: Огнен апокалипсис в Казанлъшко!

loading...

Голям пожар гори над казанлъшкото село Горно Черковище. Огънят е обхванал площ около 500 декара. От тях 50 декара е борова гора. Силен вятър духа в района и разраства огъня.

На помощ на казанлъшката пожарна дойде екип от Стара Загора. Техника започна да прави просеки от Горно Черковище към Средногорово, накъдето силният вятър тласка пожара.

Ограничен е огънят в югозападната част на село Горно Черковище, който пламна преди близо два часа, каза за Радио " Фокус" кметът на Антон Антонов. Той увери, че селото е извън опасност и в момента усилията са насочени към гасенето му в посока към село Средногорово. В гасенето на пожара участват над пет екипа на пожарната, доброволци от гражданска защита към Община Казанлък, представители на Държавно горско стопанство - Казанлък, както и доброволци от Горно Черковище. Към селото са изпратени и две водоноски от Общината.

Кметът на Горно Черковище поясни, че огънят е тръгнал от запалени стърнища в землището на селото, горят треви, храсти и борови насаждения.

"Екип от доброволци на село Средногорово е базиран в местността " Мирчов камък", където ни е указано от Горското стопанство и сме в готовност да се намесим в гасене на огъня", каза кметът на Средногорово Илиян Илиев. Той поясни, че целта е да се ограничи огънят и да не се допусне той да обхване и Средногорово.

Растителността в местността " Мирчов камък" е предимно дъбова гора.

Около 150 човека, военни и вертолет гасят пожар и до Котел.

В гасенето на пожара край Котел участват около 150 човека, две военни формирования и хеликоптер, каза директорът на националната пожарна Николай Николов пред медиите.

Огънят от страната на града е локализиран, остават около 100 дка в широколистна гора. Няма опасност за хората. Както за пожара край Батак от снощи, така и за този до Котел няма данни за природни катаклизми, които да са причина за пламването на огъня.

Вътрешният министър Младен Маринов, който присъства на празника на пожарната коментира, че за 18 сгради на службата се търси начин да бъдат обновени. Най-скоро това ще се случи в Ботевград. Ще има центрове за обучение в Пазарджик и Бургас.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби