Краят на света идва много по-бързо отколкото си мислите! Учените бият аларма, че трябва да се направи нещо

loading...

 

Европейски учени предложиха няколко начина за спасяване на екологията на планетата. Групата експерти на ООН, изучаваща въпросите по промените на климата, заяви, че човечеството има само 10 години, за да предотвратим екологичната катастрофа, пише блиц.

Основна причина за случващите се климатични промени според учените е прекомерната употреба на пластмаса и изхвърлянето на парникови газове Според предварителните сметки до 2050 година количеството на пластмаса в океана ще бъде повече от рибата, а някои видове въобще ще изчезнат. На първо място еколозите препоръчват изцяло да се прекрати употребата на пластмаса в бита, включително бутилките за вода и найлоновите пликове, дори и за многократна употреба.

В почистващите маски за измиване на лицето също се съдържат малки частици пластмаса, които чрез канализацията попадат в морето, където са изяждани от рибите. Двама учени от Швеция и Канада пък препоръчват въобще да се откажем от пътуванията с личен автомобил и самолети, също да не ядем месо и повече да не раждаме деца. Според сметките на изследователите човекът и неговата дейност са отговорни за 30% от въглеродния диоксид, а останалите 70% се изхвърлят в атмосферата от заводите.

Учените отбелязват, че всеки новопоявил се на света човек оставя огромен "въглероден отпечатък" след себе си. Ученият Дейвид Атънборо сравни човечеството с чума, съобщавайки, че ние сме длъжни сами да ограничим ръста на населението или природата ще направи това вместо нас.

Следващата стъпка за спасяването на нашата планета може да бъде намаляването на употребата на месо. Оказва се, че месото се купува повече, отколкото се употребява, а останалата част се изхвърля. По-рано шведски учен предложи в качеството на спасяване на планетата да ядем човешко месо. Еколозите също препоръчват да намалим потреблението на вода, като намалим влизането ни под душа.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби