В Русе е страшно: Евакуират училища и забавачки заради евентуална взривна вълна от "Дунарит"

loading...

 

Извънредната ситуация в русенския завод "Дунарит" бе потвърдена и от говорителя на областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева. БЛИЦ припомня, че преди по-малко от час стана ясно, че военният завод гори. По непотвърдена информация се е запалил взривнияj цех на завода, пише блиц.

Междувременно се появи и първа версия за извънредната ситуация, както и снимки от мястото. Сигналът е подаден малко преди 11 часа. В механичен цех са се възпламенили разредители за обезмасляване. Веднага на място са пристигнали три екипа на противопожарната служба, които бързо са загасили запалването.

Няма данни за умишлен палеж, няма пострадали хора. Не е имало и предпоставки за по-сериозна опасност. "В населението места в близост - село Николаево и град Мартен, са предприети мерки за извеждане на децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна", каза кметът на Русе Пламен Стоилов, цитиран от bTV. "Има опасност пожарът да се разпространи и да засегне други обекти. Осигурен е оглед от въздуха", допълни той.

За момента няма пострадали хора, всички са евакуирани. С дрон се извършва разузнаване, оглежда се обстановката, за да бъде добита представа как да бъде погасяван пожара и откъде да се подходи към цеха. "Към 11 часа ни съобщиха да се евакуираме веднага", разказаха работници.

Друг служител на завода обясни, че казан, в който се забъркват взривни веществаq се е самозапалил. Работникът Ангел Паламарков обясни пред "Монитор", че хората не се страхуват. По думите му евакуацията е била извършена много бързо - за 15 минути, а горящияj цех се намира на 4-5 километра от портала.

Според Паламарков, който е работил в завода и при голямата експлозия през 2003-а, не би трябвало да се стигне до взрив.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби