Борисов избухна: Македонците са ни братя, трябва да се спре тази война и сменянето на историята

loading...

 

Членството на Република Северна Македония в ЕС е важно, но то не може да се случва за наша сметка, като прекрояват историята, пише frognews.bg.

Това каза премиерът Бойко Борисов след провелата се консултативна среща в Президентството на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“.

"Съвместната комисия свърши много работа. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които преди няколко години, никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че до вчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора", обяви министър-председателят и добави с шеговит тон, че вицепремиерът Красимир Каракачанов е по-критичен към въпрос. "Каракачанов като войвода е по-твърд и вътре раздава словесни шамари", каза Борисов.

"Да спрем Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува. Става въпрос за коридор номер 8, разширяваме КПП. Не всички политически партии изпратиха лидерите си на тази среща, в което виждам неуважение към президента“, заяви Бойко Борисов.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби