Изненада! Любима на много българи туристическа страна ще мести столицата си на друго място

loading...

 

Тайланд може да е следващата държава в Югоизточна Азия, която ще премести столицата си, след като премиерът на страната Прают Чан-оча обяви, че е възможно подобно решение, пише "Гардиън", пише блиц.

Вдъхновен от съседен Мианмар и подобни планове в Индонезия, тайландският премиер отбеляза, че преместването на столицата може да помогне на Банкок да се справи с огромните предизвикателства пред града. Като Джакарта Банконк се бори с пренаселеност, замърсяване, увеличени нива на морското равнище и трафик.

Прают Чан-оча предложи два варианта. "Първият е да намерим град, който не е твърде далече и няма да е толкова скъпо преместването. Вторият е преместване в покрайнините на Банкок, за да се намали пренаселеността", подчерта той. Според премиера преместването на правителството в покрайнините на Банкок може да помогне за облекчаване на трафика и за намаляване на движението към и от центъра на града. Ще са необходими мащабни проучвания за социалните и икономическите последствия от такъв ход, добави той.

Преди няколко седмици президентът на Индонезия Джоко Уидодо обяви, че административната столица ще бъде преместена от Джакарта в Източен Калимантан или индонезийско Борнео. Не за първи път се повдига идеята да се премести административната столица на Тайланд.

Бившият премиер Таксин Шинаватра предложи столицата да бъде преместена в Након Найок, провинция на 100 километра от столицата. Също се проучва дали да се преместят държавните институции в Чаченгсау, източно от Банкок. Според проучване от 2018 г. за най-лошия трафик по света Банкок е на осмо място, едно място зад Джакарта, а Мумбай е на първо.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби