Ердоган заплаши гневно: Ножът опря до кокала, търпението ни се изчерпва, ще дойдем внезапно!

loading...

 

"Някой ден (ще дойдем) внезапно", предупреждава турският президент Реджеп Тайип Ердоган от заглавие на в. "Ортадогу", визирайки предстояща военна операция на Турция в Северна Сирия, предава БТА, цитирани от блиц.

Изказването на Ердоган пред депутатите вчера на откриването на есенната сесия на парламента е във фокуса на всички турски вестници днес. "Нямаме и ден за губене" (в. "Йени шафак"), "Ние ще направим необходимото" (в. "Стар"), "Няма да чакаме" (в. "Милят"), "Не остана друга възможност" (в. "Гюнеш") - това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин.

"Някои се опитват да поставят Турция на колене, като й прехвърлят товара на тероризма и бежанците. Турция не е страна, която ще изостави собствената си сигурност и бъдещето на своите братя за радост на силите, които имат сметки в региона.

Нима Турция е държава, която се наема да бъде подизпълнител на сценарии, писани на масата?", заяви Ердоган. Президентът негодува заради неизпълнените обещания към Турция и опитите тя да бъде залъгвана. "Лично казахме в очите на онези, които от години залъгват Турция относно ликвидирането на терористичната организация, че е дошъл краят на тази игра. Не ни остана друг изход освен сами да продължим по пътя си. Планираме да настаним два милиона души в зона за сигурност, дълбока 30 километра", каза още президентът.

Военни официални представители от Турция и САЩ се договориха през август за установяване на зона за сигурност в Северна Сирия и създаване на мирен коридор, който до облекчи движението на сирийските бежанци, които искат да се върнат у дома. Анкара обаче обвинява Вашингтон, че бави процеса и предупреждава, че ако американците продължат да протакат, ще предприеме самостоятелно военна операция в Северна Сирия. Както уточни Ердоган, тази зона ще се простира от река Ефрат в Сирия до границата с Ирак.

"Ножът опря до кокала. Търпението ни към онези, които гонят свои сметки в региона, е на път да се изчерпи. Вече нямаме за губене и един единствен ден", извежда акценти от изказването на турския лидер и в. "Милят".

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби