Телефонът на Бойко Борисов току-що звънна! Сърцето на премиера трепна!

loading...

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Те обсъдиха стратегическото партньорство между България и САЩ, което и според двамата е отлично и следва да продължи да се развива така и занапред. Помпео изтъкна, че премиерът Бойко Борисов е направил много добри неща за България.

Държавният секретар на САЩ поздрави премиера Борисов за модернизацията, която правителството реализира в сферата на отбраната и за спазването на поетия ангажимент към НАТО - 2% от разходите от БВП да се отделят за този сектор.

Според Майк Помпео, българският Борисов би могъл да окуражи колегите си в НАТО и Европа също да се ангажират със спазването на тази евроатлантическа цел.

Държавният секретар на САЩ изтъкна също така ползата от съвместните учения, които се провеждат в България.

Майк Помпео поздрави Борисов и за сериозната работа по отношение на диверсификацията в енергийната сфера.

"Ние строим газови магистрали, по които да тече газ от различни източници и създаваме по-конкурентна среда", обяснява Борисов и запознава Помпео с етапа на изграждане на интерконектора с Гърция пише нюз.бг.

Премиерът посочва още, че страната ни вече получи първите доставки на втечнен природен газ от САЩ през месец юни.

По отношение на АЕЦ "Белене" премиерът отбеляза, че за реализацията на проекта държим да има широко международно участие.

По време на разговора са обсъдени добрите резултати от сътрудничеството по линия на сигурността, борбата срещу контрабандата и трафика на хора.

Помпео благодари за усилията на България по всички тези теми, а Борисов заяви, че за страната ни е важно да следва своите евроатлантически ценности.

Борисов и Помпео обсъдиха също така и добрите оценки за бизнес климата, които бяха дадени по време на годишната среща на премиера с Американската търговска камара и посолството на САЩ в България в началото на настоящата седмица.

Борисов изрази надежда, че доброто сътрудничеството на страната ни с американските компании ще продължи занапред и ще се разширява.

Двамата обмениха мнения за Балканите и развитието на региона. По отношение на Република Северна Македония Помпео акцентира върху приноса на Борисов за развитието по пътя към членство в НАТО и ЕС, до което е достигнала към момента тази страна.

В рамките на разговора Борисов и Помпео обменят мнения и по отношение на процесите, които текат в Сирия, като българският премиер изразява тревога относно ситуацията в тази страна.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби