Пълзящият отказ от долара започна: Централните банки понижават запасите от US валута

loading...

 

Флагманът на финансовата преса Financial Times откри любопитен феномен: световните централни банки постоянно, но последователно намаляват количествата си от долари в своите валутни резерви. Тези данни се вписват зле в твърденията за всепобеждаващата и незаменима американска валута, които са толкова много обичани от някои американски и руски икономисти, пише блиц.

"Доларът на САЩ отдавна се извисява над световните пазари и финанси. Но в тази сграда започват да се появяват пукнатини.

Видната роля на долара в държавните фондове и международната търговия е много силна и едва ли бързо ще изчезне. Но последните данни на МВФ относно резервите на централните банки показват незначително отстъпление от долара, което, според анализаторите, може да сигнализира за преосмисляне на политическия риск, заложен в американските активи", пише изданието.

За да установи генезиса на този процес, който категорично може да бъде наричан "пълзяща дедоларизация", финансовите журналисти се обърнаха към експерт от една от най-големите европейски банки - Дойче банк, който потвърди подозренията им и веднага предположи интересна политическа версия, обясняваща действията на световните централни банки. "Централните банки намаляват парченце по парченце "прекомерната привилегия" на долара", коментира Алан Раскин, шеф на отдела за международни стратегии на Deutsche Bank в Ню Йорк.

"Политиката започва да оказва такова влияние, което може да стане предизвикателство за доминацията на долара", добавя той. Раскин също сравни намаляването на доларовите запаси с "вот на недоверие по адрес на американската изключителност".

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби