Ето как животът на безброй неподозиращи пътници е висял на косъм!

loading...

Пилоти на "Боинг" знаели за проблеми с новия пътнически самолет 737 Max две години преди смъртоносните катастрофи, съобщава Националното обществено радио на САЩ.

Нови доказателства показват, че пилоти на производителя на самолети са знаели за "шокиращи" проблеми с 737 Max преди три години, но Федералното управление за авиация на САЩ (FAA) не било уведомено за тях.

Разследващи обявиха, че новата система за управление на самолета, наречена Manoeuvring Characteristics Augmentation System (MCAS), най-малко частично е причина за самолетните катастрофи в Индонезия през 2018 г. и Етиопия през тази година, при които загинаха 346 души.

Въпросната система на самолетите Max има за цел предотвратяване на изпадане в stall - aеродинамично "увисване" ( няма достатъчно въздушна тяга под крилата на самолета заради голям ъгъл или заради ниска скорост). Именно тази система е в центъра на разследването.

Пилотите на самолета на Lion Air, който катастрофира в Индонезия през миналия октомври, не са знаели, че MCAS съществува, тъй като от "Боинг" не са разкрили информация за нея и не са я публикували в наръчника на пилота и в документите за обучение.

От новоразкрити съобщения, изпращани между тогавашния главен технически пилот на "Боинг" за 737, Марк Форкнър, и друг технически пилот, Патрик Густавсон, става ясно, че през ноември 2016 г. Форкнър е регистрирал подобни проблеми с MCAS и при тест в симулатор.

Форкнър пише, че все още има някои фундаментални проблеми със системата, които са били известни на инженерите на "Боинг" и на пилотите, участващи в тестовете.

Форкнър определя проблемите като "шокиращи" и пише, че е излъгал регулаторите. Той казал пред Федералното управление за авиация на САЩ, че MCAS е безопасен и че не е необходимо са се включва в наръчника на пилота.

По-късно имейли, които също са разкрити сега, показват, че Форкнър е продължил да уверява управлението за авиация, че MCAS не трябва да бъде включван в наръчника.

"Боинг" предаде съобщенията и други документи на управлението в четвъртък вечерта.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби