Сънуването на кошмари е съпътствано от много фактори - ВИЖТЕ

loading...

Кошмарите не се появяват просто така. Те са причинени от определени фактори, свързани с ежедневния ни, съзнателен живот. В кошмарите се въплъщават и трансформират нашите страхове, притеснения и несигурност.

Мнозина са имали кошмари нощем. Среднощните кошмари не са нищо повече от преобразено и преувеличено отражение на нашите преживявания, въпроси, на които безуспешно търсим отговори, конфликти от различен вид. Кошмарите не са симптом на някакво патологично състояние. Но когато човек вижда ужасни сънища всяка вечер, поради които той просто спира да спи, тогава има смисъл да си уговори среща с психотерапевт.

Сън – послание от тайния свят?

Появата на кошмари днес е загадка за науката. Трудно е емпирично да се проучи този проблем в лаборатория.

Според резултатите от скорошни проучвания на съня невролозите класифицират два вида кошмари. Първите се раждат във фаза на парадоксален сън, оставяйки след събуждане следа от горчивина, разочарование, гняв, вина. Последните се раждат в процеса на дълбок, бавен сън, носят максимален страх, когато човек се събуди в студена пот или от собствения си писък.

Тоби Нейтън е убеден, че ако среднощният кошмар е правилно интерпретиран , той ще ни даде възможност да възприемем определена истина за нас, която ние смътно чувстваме, но не искаме или просто нямаме възможност да знаем.

Парализа.

Опитваме се да избягаме от нещо, което ни уплаши ужасно, но дори не можем да помръднем пръстите си. Невъзможно е да повикате помощ, от устата ви не излиза звук. Ужасът се увеличава, докато не се събудим. Такива сценарии могат да бъдат препратка към определена ситуация на агресия, от която човек страда достатъчно пасивно в живота: това е предупреждение, че ни чака определена опасност.

Използвайки научен подход, може да се твърди, че тази неспособност да се защити се проектира върху физиологичната реалност: по време на сън двигателните функции са блокирани, а тялото наистина изглежда ограничено.

Падате в бездната.

Намираме се в някаква изоставена къща. И тогава изведнъж таванът се срива, гнилият под пада и ние започваме да падаме в празнотата. Такива сънища проектират отрицателен опит от изоставяне. Те трансформират страха от загуба на контрол, отпускане.

Такива сънища са също предупреждение, че сме предадени или предстои да се случи. Пазете се от изневяра. Не говори за никакъв вид телепатия или прозрение. Това е интуитивно чувство, възникващо от неясно чувство на дискомфорт, неудобство.

Среща с маскиран мъж или странно облечена.

Такива герои от съня ни предупреждават, че в атмосферата има някаква неизреченост. Например човек, който се преструва на ваш приятел, в действителност ви заблуждава. Романтична версия: някой от обкръжението ви е влюбен във вас, но се страхува да го признае.

Областта на съзнателното е само върхът на айсберга. Науката все още няма отговори на много въпроси от психологията, психотерапията, психиатрията. Междувременно можем да успокоим ежедневието си, да сведем до минимум стреса и да премахнем дразнителите, за да можем спокойно да спим през нощта.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби