Лошо! Готвят ни страшна секира с втората пенсия

loading...

Жилав народ сме ние българите. Какви ли не удари понасяме и въпреки това стискаме зъби и траем. Сега пък ни заляха със студена вода по повод втората пенсия.

Тази, която ще получават родените след  1959 г.

От няколко дни станаха ясни две неща. Първо, тази втора пенсия ще бъде пренебрежимо ниска – между 30 и 50 лв. Като сумата от 50 лв. е само за онези, които са плащали неизменно вноските си от началото на реформата – 2002 г. И второ, сумарно двете пенсии може да са по-ниски от хипотетична пенсия, изплащана само от НОИ. И това ще засегне не само първите пенсионерки – жени през 2021 г., но и останалите по думите на министър Петков. Според някои това ще продължи до 2027 г., според  други до 2037 г., което е един много дълъг период и много ощетени хора.

До този момент 3 700 000 души имат вноски в частни фондове. Ако не се вземат мерки и не се направят някакви законови промени, това ще е нова тесла върху и без това ниските пенсии. Да се чуди човек как една хубава идея може да се побългари до степен на извратеност и вместо да подпомогне нелекия пенсионерски живот,  да го затрудни още повече. В същото време се носят легенди за чудовищните заплати на управляващите тези частни фондове. А това са си нашите пари, които ние даже не сме им ги дали доброволно, просто задължиха ни и толкоз. За тези 20 години много предприятия фалираха или затвориха, много дълги периоди от време имаше високи нива на безработица, некоректни работодатели, неплащащи заплати, камо ли осигуровки на работниците си. И сега в крайна сметка излиза, че тази псевдореформа е била не за увеличаване на пенсиите, а за тяхното намаление.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби