Гешев разкри схемата на бандата, откраднала над 60 млн. евро от 47 фирми и компании

loading...

 

Заместник-главният прокурор Иван Гешев разкри ексклузивни подробности за групата, измамила фирми от Съединените щати, Канада и Западна Европа с над 60 милиона евро, която беше задържана у нас, съобщи БНТ. 7 души са арестувани у нас от групата. Сред тях са един гражданин на Ливан и един на Ирак.

Двамата чужденци са постоянно пребиваващи в нашата страна, а ливанецът е близък до бивши собственици на голям търговски център в столицата. Групата е действала на база бизнес шпионажа, но в киберпространството. Проучвала е компании, които търгуват с други свои контаргенти, но в отдалечение страни. Според разследващите групата е действала поне от една година. Антимафитотите попадат на следите на измамниците във виртуалното пространство. Установяват, че един от заподозрените пробива мейл сървъри на големи фирми и в реално време копира бизнес-кореспонденцията им. "Следи се внимателно комуникацията и когато наближи момента на плащането за съответната стока и услуга, се изпраща фалшив имейл, който имитира имейла на контрагента с малка разлика - сменя се една буква или цифра. И се поканва партньорът да плати, обаче на нова сметка. Банковата сметка е на муле в България", каза Гешев.

След това измамниците прехвърлят откраднатите парите по сметки в държави от Средния изток, където банковата система е по-либерална и без проблем се теглят големи суми в брой. От там, през офшорни компании, парите се връщат към лидерите на групата у нас. Ливанецът и иракчанинът са основните хора, хора със сериозни възможности. Между другото са пострадали доста сериозни фирми. Две в САЩ занимаваща се една с търговия с метали и една с медицинско оборудване, обясни зам.-главният прокурор Гешев. По тази схема са откраднати пари още от над 47 компании във Великобритания, Испания, Италия, Полша, и Канада. Петима от задържаните са българи на средно и ниско ниво в групата. "Това, което можем да кажем на жаргон "мулета", които са използвани за регистриране на банкови сметки. Съответно за получаване на интернет-банкиране, за да може после парите да се превеждат без лично посещение на банката по интернет. И един-двама, които са организирали комуникацията", допълни Иван Гешев. Според разследващи за мулета са привличани безработни, които са търсили работа чрез обяви в интернет.

При редица обиски в различни помещения днес са иззети много доказателства, включително за банкови преводи от компании към мулета в България. Възможно е да се окаже, че измамените фирми са много повече от 47, както и, че мулетата са много повече от установените до момента пет.
 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби