Извънредно! Ето какво каза Каракачанов за базите на НАТО в България

loading...

„Не става въпрос за никаква база, това е проект на НАТО, в НАТО бази няма. Американска база няма да има, просто във Вашингтон Тръмп подкрепи желанието на България, този морски център да бъде на територията на Пункта за базиране във Варна.

Това е един център, който събира, анализира и предоставя информация. Има и други кандидати за такъв пункт – Турция, и Румъния.“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Варна, съобщи Канал 3.

По думите му предвиденият за министерството бюджет от 3 241 000 000 лв. е добър и той е доволен, защото това ще доведе до увеличение на възнаграждението на военните и привличането на нови кадри. Министър Каракачанов беше лаконичен относно субсидиите за партиите с довода, че не е участвал в дебатите и гласуването, но коментира реакцията на ДПС: „ДПС искаха 10 лв., да не се правят на принципни“.

Що се отнася до изгонения наш дипломат от Русия, той коментира, че е очаквана реципрочна реакция. „Дипломатът ни е напуснал снощи Русия, очаква се до 10-12 дни и семейството му да се върне. Смятам, че с Русия трябва да сме в добри отношения, но като равнопоставени, а не като малките, непослушни деца на Балканите“, каза министърът.

Министърът на отбраната, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и флотилен адмирал Боян Медникаров откриха обновения учебно-спортен комплекс на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна.

Малко след това те се включиха и в тържествата по повод деня на закрилника на моряци и рибари Свети Николай Чудотворец (Никулден). Пред православния храм „Свети Николай Чудотворец“ във Варна се проведе военен ритуал и бе отслужен молебен за здраве и сила за всички моряци. Раздаден бе рибен курбан на граждани и гости, приготвен в походна кухня от готвачи от ВМС, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Доволен съм от бюджета за отбрана за следващата година, защото той нараства от 1.51 на 1.61 процента от БВП и според мен ще достигне и малко по-високи нива като реализираме поне един от двата проекта за модернизация и при сключване на договор ще има и авансово плащане по проектите. Това каза министърът на отбраната в отговор на журналистически въпрос и поясни, че в бюджета е заложено и поредно увеличаване на възнагражденията на военнослужещите.

„Доволен съм, защото през тези три години се направи толкова за армията, колкото не е правено през последните тридесет години“, подчерта министър Каракачанов.

В отговор на въпрос за некомплекта в армията министър Каракачанов заяви, че тази година има обръщане на негативната тенденция и броят на постъпилите е двойно по-голям от същия период за миналата година, което е и в резултат на информационна кампания „Бъди войник“, която ще продължи и през следващата година. Министър Каракачанов поясни, че не е даден нито лев за реклама по време на кампанията и благодари на медиите, че са я отразявали безплатно. „Основният резултат при преодоляване на некомплекта ще дойде, когато успеем да решим всички проблеми, свързани със стандарта, обучението, модернизацията и когато хората виждат, че отиват да служат в една модерна армия“, каза в заключение министърът на отбраната.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби