Разтърсващата изповед на един лекар или историята за добрините, които са забравени

loading...

Автор: Проф.д-р Тома Пожарлиев, снимката е илюстративна

Често в България се е водила война срещу интелегенцията от тези с “каскетите”.

Май сега продължава и нищо добро не ни очаква, ако не се отклоним от този път, откровен е проф.д-р Тома Пожарлиев

Нека се върнем към темата за здравеопазването в България. Нелепо е да слушаш непрекъснато критики към медицинските услуги от хора - безкрайно некомпетентни. Без опит, без знания, и без да са плащали това, което им се полага.

А от телевизиите непрекъснато задават въпроса - защо не се подобрява здравеопазването, след като ежегодно се увеличават парите в здравната каса?

Ще се опитам да ви разясня, пише в емоционален коментар д-р Тома Пожарлиев, известен хирург, онколог:

- У нас парите за здравеопазване са в пъти по-малко от тези в другите страни. Всъщност до 10 и повече пъти по-малко! (а за алкохол не са по- малко, бел.а.) Представяте ли си какво е това? Все едно с части за Запорожец да направиш Мерцедес. И ние, медиците, успяваме повече или по-малко да го постигнем.

- Давали сме допълнително повече пари, отколкото в другите страни. Може и да е така (не е вярно, бел.а.), но колкото и да се додава не може да се ликвидира тази огромна разлика.

- Средствата са повече, защото и у нас се въведоха нови, изключително скъпи технологии: миниинвазивни / лапароскопски , артроскопски, торакоскопски, колоно и гастроскопски / диагностики и операции , миниинвазивни операции на сърдечно- съдовата система, операции с роботична хирургия, повсеместна смяна на тазобедрени, коленни и други стави, термоаблация или криооблция на сърцето през дистални кръвоносни съдове за лечение на ритъмни нарушения и още много, много други нови техники смятани в миналото за фантасмагория.

Извършваме операции и при напреднали туморни заболявания и то с не малък успех, при пациенти, за чието третиране в миналото дори не можеше и да се мисли. Тези успехи на българските медици не се показват.

Всеки от нас трябва да знае, че е чест да внасяш своята лепта в здравната каса. Маса хора хитруват и се осигуряват на минимален доход или се водят безработни. И те най-много критикуват здравната система. Осъзнайте се!

Знаете ли, че по време на войните, водени от България в болниците са помагали като санитари и милосърдни сестри високопоставени жени, в това число и от царския двор. Било е чест за тях! А сега?

Никой не си мърда пръста, крие средства и само критикува и хули! Нека да се осъзнаем. Всички сме длъжни да се включим за подобряване на здравеопазването, със свършена работа, а не с измислени медийни атаки.

От една страна не искаме висок процент на здравни вноски, а от друга да получаваме всичко. За държавните служители, децата и пенсионерите пък се внасят вноски на полвината.

Не е ли смешно битовите условия в болниците да са по-лоши от тези в хотелите? Не е ли смешно да се събират пари за лечение в чужбина на суми над 20 - 30 пъти по-високи и то за заболявания, които са лечими и у нас?

Нашият народ трябва да се обедини и да не се допуска тази злостна атака срещу медици. Никой не съобщава за успехите, а се извеждат подобни случаи като този с починалото дете и то без лекарски пропуски.

Често в България се е водила война срещу интелегенцията от тези с “каскетите”. Май сега продължава и нищо добро не ни очаква, ако не се отклоним от този път.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби