Как да познаем пневмонията и да вземем мерки на време

loading...

 

Пневмонията е едно то най-честите усложнение на вирусните инфекции и грипа всяка година, припомня vesti365.

Тя е възпаление на белодробната тъкан, което може да засегне единия или двата бели дроба или сегмент от тях. Обикновено се явява като усложнение на инфекциите на горните дихателни пътища, при което възпалителния процес постепенно слиза по бронхиалната лигавица надолу, обхваща най-малките разклонения на бронхите и накрая и самият бял дроб. Предизвиква се от вируси, бактерии, микоплазми и по-рядко от хламидии, гъбички.

Сама по себе си пневмонията не е заразна. Заразни са инфекциите на горните дихателни пътища, които при определени условия могат да доведат до пневмония. Типичните пневмонии имат внезапно начало, с бързо покачване на температурата; гъст, труден за изкашляне жилав секрет; болка в гръдния кош, който може да бъде болезнен при допир; задух, който е особено силен при наличие на астма или емфизем.

Атипичната пневмония има по-леко протичане и често бива изкарвана „на крак“. Най-често следва някакво друго заболяване и има постепенно начало с по-слаб фебрилитет; главоболие, мускулни и ставни болки; суха кашлица или малко количество жилав секрет; липса на гръдна болка, но наличие на стомашна; други неспецифични симптоми като отпадналост или умора. Бактериалните пневмонии са по-чести при възрастни, докато при деца най-чест причинител са вирусите. Атипичните пневмонии могат клинично да наподобяват вирусните.

Диабетиците и имунокомпрометираните трябва да са особено бдителни и да потърсят лекарски съвет дори при леки симптоми от страна на дихателните пътища.

Ретро

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби