Учените изясниха какви сънища вижда човек дни преди смъртта си

loading...

 

Научните сътрудници от Американския център за палиативна помощ в Бъфало изучават сънищата на пациенти в болничното заведение, чиито дни са преброени, в продължение на 10 години. След анализ на получените данни, учените са достигнали до това какви образи човек най-често вижда в сънищата малко преди смъртта си. В научното изследване се отбелязва, че преди смъртта човек започва да вижда много ярки сънища, често техният сюжет започва да се повтаря всяка вечер.

Това се случва приблизително единадесет дни преди кончината. 30% от хората са видели насън починалите си вече роднини, 59% са подготвяли куфарите си за пътуване, предстояло им дълго пътуване или пък закупували билети. Незначителна част от хората виждали в съня си спомени от миналото.

Учените също така са открили, че децата започват да сънуват домашни животни, преди да умрат. По-рано, експерти от Университета в Колорадо, изясниха, че ако ако човек спи твърде малко или твърде много, то дори при активен начин на живот и спиране на тютюнопушенето, рискът от сърдечен удар остава висок. Учените са провели проучване върху данните на 461 хиляди души на възраст 40-60 години, които никога не са имали сърдечен удар.

Те са наблюдавалш здравето на участниците в експеримента в продължение на няколко години. В резултат е установено, че за тези, които спят по-малко от шест часа на ден, вероятността за инфаркт е 20% по-голяма. От друга страна се оказало, че тези които спят повече от девет часа, страдат от сърдечни проблеми с 34% по-често. Експертите смятат, че нормалното ниво на сън намалява риска при генетично предразположени хора с 18%. Превод и редакция: БЛИЦ

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби