Енергиен експерт: Откриването на Турски поток ще има последствия за България в ЕС

loading...

 

Убеден съм, че ще има последствия след церемонията по откриването на Турски поток. Няма как България единствена от целия ЕС да присъства на тази церемония и това да не е знак. Президентът Ердоган засегна теми, които са несъвместими с темата на церемонията. Това каза енергийният експерт Васко Начев впредаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите му теоретично всичко изглежда великолепно, но на практика нещата са доста по-различни. Експертът е категоричен, че няма откъде да очакваме природният да бъде по-евтин за българската територия.

Борисов рамо до рамо с Ердоган, Путин и Вучич. Откриха "Турски поток"

„Ние не транзитираме просто руска газ, а даваме възможност на всеки, който иска да прави доставки през страната ни. Даваме заявка, че няма да се месим с глобалните конфликти, но и ще сме независими откъм газовите доставки. След нас трябва да минават потоци, за да напълним газовия хъб, иначе сме нищо“. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според опонента му, реалността е друга. „Ние нямаме право да ползваме стария газопровод без разрешението на „Газпром“. По-важното е дали ние ще получаваме неустойките по този договор, който е в сила до 2029 година“, коментира Начев.

Проф. Тасев поясни, че с Европа няма да имаме проблем. Имаме споразумение с Русия, кимаме договор за транзит. Затова Русия няма да има претенции към нас“.

"Турски поток" е уникална газопроводна система, изтъкна Владимир Путин

„Празната тръба от Турция ни позволява да насочим транзит към Украйна. Ние можем да получим към 10 млн. кубични метра газ“, поясни проф. Атанас Тасев.

„След май месец няма да има никаква възможност за обръщане на потоците към Украйна. Ще имаме затворен поток. Ние нищо няма да можем да направим. Дори газа, който внасяме няма да бъде втечнен“, репликира Васко Начев.

„Ние не получаваме физически обеми, а купуваме за клиенти“, отвърна проф. Тасев.

„Премиерът Борисов беше ясен и категоричен, че ще дадем възможност на всеки който иска, да транзитира газ през страната ни. Това е реална диверсификация“, заяви проф. Тасев.

Тук Начев се съгласи: „Това е добра новина“.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби