Измря окончателно една от най-големите сладководни риби. Кой е следващият?

loading...

 

Известната азиатска река Янцзъ преживява трагични екологични събития. Наскоро китайското правителство обяви забрана за риболов в този водоизточник за срок от десет години, но за много жители по поречието на Яндзъ това вече е закъсняла мярка. Прекомерният риболов и корабоплаването, замърсяването и язовирите доведоха до изчезването на редица редки видове. В Яндзъ вече изчезна Китайският гребен, известен също като китайска риба меч ( Psephurus gladius ), вероятно една от най-големите сладководни риби в света.

Според редица доклади тези същества достигат 3-4 метра дължина, а теглото им е до 250 килограма. Най-големият от познатите екземпляри е стигал до 7 метра. Китайският гребен бе срещан в Яндзъ. Те нямат еквивалент и месото им се смяташе за деликатес.

Когато броят на рибите започна бързо да намалява поради риболов и неблагоприятни условия на околната среда, тези животни дори получиха прякора "речни панди". Така пресата се опита да подчертае важността и рядкостта на вида. За съжаление, това не успя да ги спаси. Китайският гребен вече е изчезнал вид.

 

 

 

Tags:

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби