ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ: АДВОКАТУРАТА ЧЕСТО СЕ Е ЯВЯВАЛА ПОСЛЕДНА БАРИЕРА ПРЕД БЕЗЗАКОНИЕТО

loading...

„След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и сътресения, днес търсим отговор на въпроса дали конституцията ни гарантира с достатъчно надеждност правата на личността, защитата на собствеността и независимостта на съдебната система.

Дали е надеждна бариера срещу погазването на разделението на властите, колективната безотговорност и авторитарния произвол“. Това каза президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Радев каза това в началото на среща с представители на Висшия адвокатски съвет. Тя е в рамките на инициираните от държавния глава консултации за необходимостта от промени в конституцията.

Радев припомни, че още през септември миналата година в обръщението си пред Народното събрание се обяви за необходимост от промени в конституцията, а през ноември инициира и широк обществен дебат. „За тези промени правя договорки единствено с българските граждани, чрез българските обществени и съсловни организации и българските институции. Ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са оправомощени да инициират промени в основния закон. Разбира се, можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами, другото е доброволен отказ от суверенитет“, заяви той, като посочи, че използва присъствието на медиите.

Президентът каза на срещата с ВАдС, че тя е важна, защото целта на тези консултации е да се откроят проблемите и възможните решения, не само в правосъдната система, а и в редица други важни области.

Той подчерта, че българската адвокатура за последните три десетилетия натрупа един солиден опит в отстояването на правата на българските граждани по тази Конституция и често се е явявала последна бариера пред беззаконието.

„Темата за промени в конституцията е изключително чувствителна. Тема, която на моменти се приема дори болезнено от гражданите. Ето защо това са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани не емоционално, а да бъдат разглеждани на експертно ниво, изключително прецизно, на моменти дори предпазливо, защото конституцията е не само основният ни закон, Конституцията е основата на която се крепи цялото законодателство, на което се крепи правовата държава и която е гарант за стабилността на обществото“, каза председателят на Висшият адвокатски съвет Ралица Негенцова. Тя обви, че ВАдС ще представи подробно писмено становище за това какви промени те виждат.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби