Тъжна вест: Ракът погуби проф. Богдан Богданов

loading...

Внезапно ни напусна един от най-големите учени на България - проф. д-р Богдан Богданов, дългогодишен зам.-ректор на университета „Проф. Асен Златаров“.

Той издъхна на 74 години след скоротечен рак на белия дроб. Поклонението пред тленните му останки ще е в неделя от 11 часа в Гробищен парк Бургас.

Роднините на проф. д-р Богдан Богданов ще изпълнят последно му желание – да го кремират и разпръснат пепелта му на специално за него място, предаде Флагман.бг.

Професорът е истинско светило в академичните среди на България. Той придоби национална популярност с дисертацията си по синтез на изкуствени кристали, участваше редовно по научни конференции в страната и чужбина.

Докато беше зам.-ректор проф.д-р Богдан Богданов ръководеше научно изследователската дейност и по негово време университетът имаше рекорден брой сключени договори.

Той ще остане в историята на академизма като истински борец срещу неправдата, дисидент, който се бореше срещу неправдите и лобизма, докато справедливостта не възтържествува.

Проф. д-р Богдан Богданов има двама сина и четири внуци. Съпругата му Веселина почина преди години, а синовете му днес успяха да се реализират на високи управленски позиции.

„Преди няколко дни се опитах да се свържа с него, но не успях. Явно е бил в критично състояние. Проф.д-р Богдан Богданов изпълни своята мисия на земята. Казват, че човек е жив, докато има кой да го помни, а проф.Богданов ще остави светла диря след себе си – помнят го негови колеги, студенти, учени и многобройните му приятели“, каза пред Флагман.бг един от най-близките му – доц.д-р Любчо Любчев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби