Бойко Борисов отсича днес! Ето как ще се реши водната криза в Перник

loading...

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров вчера пристигна в Перник, за да се запознае на място със ситуацията с водата, боклука и въздуха.

Той се срещна и разговаря с кмета Станислав Владимиров /на снимката/ и председателя на Общинския съвет Димитър Колев. Според кмета има два варианта за решение на водната криза в Перник. Кой от тях ще бъде приложен, ще стане ясно на среща днес в Министерския съвет.

Според Ст. Владимиров кризата може да отшуми за няколко месеца, но може да продължи и с години. Градоначалникът обяви още, че при този режим водата в язовир “Студена” може да стигне до април.

“Вариантите ще бъдат обсъдени. Аз се съгласявам с това, което ми предложиха тук, в Перник, но все пак последната дума има премиерът. Той дава парите. На мен той ми е началник”, заяви Емил Димитров, който направи оглед на язовир “Студена”, но не обобщи какви са възможните варианти.
Министър Димитров каза, че днес на срещата при Борисов ще присъстват и министрите на икономиката Емил Караниколов, и на енергетиката Теменужка Петкова, кметовете на София и на Перник Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров, областният управител на Перник Емил Костадинов, както и представители на държавната и общинската администрация.
“Язовир “Студена” не е за стопански цели, затова рибата в него не е приоритет. Ако смятате, че ще разнасям риба с цистерна, няма да стане. Приоритет е водата”, категоричен бе Емил Димитров.

Министърът допълни по повод исканията на предприятия от региона да ползват питейна вода, че тези, на които им е необходима технологична вода, ще ползват такава.
По повод складирането на отпадъци на територията на страната министър Димитров каза, че е необходимо в много бърз порядък да се създаде по-ефективен контрол при въвеждането на отпадъци на територията на страната, складирането им на площадките, оползотворяването, разделянето и изгарянето им.
През това време, за да не продължават да влизат контейнери с неясен характер, министърът обмисля да даде указания на директорите на РИОСВ да се въздържат от издаване на разрешения. “Законът им позволява те да издават, те да контролират”, каза министърът. По думите му мораториум на този етап вероятно няма да бъде въвеждан, докато не бъдат синхронизирани новите правила.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби